Projekti prostovoljstva - ESE

Point and Shoot with Local Youth 4. 2022/2023.

Novo leto, nova generacija prostovoljcev. Letos gostimo prostovoljce iz Francije, Litve, Švedske in Rusije. Številne izdelke tekom projekta bomo objavljali na naših družbenih omrežjih ESC in Medvode.

 

 

Oskar se predstavi

Elias se predstavi

Elena se predstavi

Apolline se predstavi

Vabimo vse mlade, ki si želite: 
- mednarodnih izkušenj, 
- spoznavanja nove kulture, 
- pridobivanja zaposlitvenih kompetenc 
- raziskovanja novih držav, 
da se odzovete na priložnost, ki jo ponuja Javni zavod Sotočje Medvode in postanete del Evropske Solidarnostne Enote. 
Kontakt in prijave na mail: simon.krsinar@zavodsotocje.si

Komu je namenjena?
EVS je projekt, ki vsem mladim med 17. in 30. letom omogoča (od 16. leta, kadar gre za mlade z manj priložnostmi), da postanejo prostovoljci v drugi državi za časovno obdobje od 2 do 12 mesecev (tudi do dva meseca, kadar gre za mlade z manj priložnostmi), da izkoristijo priložnost za učenje skozi delo ter za življenje v tujem okolju, da razvijajo svoje socialne veščine in občutek za solidarnost ter poglobljeno razumevanje drugačnosti.


Kdo sodeluje?

V projektu EVS sodelujejo pošiljajoča, gostiteljska organizacija, prostovoljec/-ka in nacionalna agencija. Obe organizaciji sta zadolženi za ustrezne priprave prostovoljcev na službo v novem okolju, hkrati pa jim morata nuditi podporo skozi celotno obdobje trajanja projekta.

Področja dela
EVS projekti pogosto vključujejo aktivnosti s področij okoljevarstva, umetnosti in kulture, kulturne in zgodovinske dediščine, dela z otroki in mladimi ali z ostarelimi osebami, pa tudi športne in mnoge druge družbeno koristne aktivnosti.

Zakaj postati prostovoljec/-ka?
EVS je za mlade odlična priložnost. Omogoča jim popolnoma brezplačno bivanje v drugih državah in sodelovanje v izbranih aktivnostih, ki pogosto postanejo poklicne ali interesne usmeritve tudi po povratku prostovoljca/-ke domov. Eden najpomembnejših vidikov EVS je tudi priložnost za neformalno in priložnostno učenje in pridobivanje ključnih kompetenc za vseživljenjsko.

Kako pristopiti k opravljanju Evropske prostovoljne službe?
Pošiljajoča organizacija (to smo lahko tudi mi, Javni Zavod Sotočje Medvode) in prostovoljec/-ka v bazi podatkov organizacij, ki izvajajo projekte EVS, poiščeta ustrezno gostiteljsko organizacijo, jo kontaktirata (pošljeta mejl, pokličeta, se o njej pozanimata) in ji pošljeta motivacijsko pismo prostovoljca/-ke, ki ji predstavi tako prostovoljca/-ko kot tudi tazloge, zakaj bi želel/-a sodelovati prav z njimi. Pošiljajoča, gostiteljska organizacija in prostovoljec pripravijo vse potrebno za izvedbo projekta, nakar posredujejo prošnjo za sofinanciranje na Nacionalno agencijo programa MLADI V AKCIJI, ki se odda najmanj tri mesece pred odhodom. Roki za oddajo prošenj so: 1. februar, 1. april, 1. junij, 1. september in 1. november.
Odobren in finančno podprt projekt zagotavlja prostovoljcu/-ki med izvajanjem EVS-a nastanitev in prehrano, prevoz na delo, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, mesečno žepnino in kritje stroškov prevoza v tujino in domov.

Kaj počnejo EVS prostovoljci v naši organizaciji?

V naši organizaciji razvijamo in izvajamo program EVS od leta 2011. EVS-prostovoljce skušamo vključiti v vse tiste aktivnosti organizacije, ki so jim zanimive, ki se jih želijo priučiti, in jih dejavno spodbujamo pri snovanju ter izvedbi lastnih projektov. Prostovoljci aktivno sodelujejo pri oblikovanju in izvedbi kulturnih, umetniških, mladinskih, mladinsko-informacijskih in družbeno-civilnih aktivnosti ter s svojim delom promovirajo Evropsko prostovoljno službo med mladimi v našem okolju. S svojim delom in življenjem tukaj pridobijo občutek pripadnosti tako organizaciji, skupnosti kot lokalnemu okolju, osebnostno rastejo ter širijo in razvijajo svoja interesna področja, ob tem pa se ob srečevanju z novimi situacijami nenehno učijo.
Prostovoljci se med drugim naučijo strategij in tehnik samostojnega organiziranja in načrtovanja kulturnih, mladinskih in drugih dogodkov ter pridobijo sposobnosti, ki so potrebne za delo v skupini ljudi z različnim kulturnim in socialnim ozadjem. Ob tem spoznavajo delovanje nevladne in neprofitne organizacije in izvajajo odmevne javne projekte s področij kulture, umetnosti, glasbe in aktivizma. Vsak EVS-prostovoljec je za gostiteljsko organizacijo dragocen, saj v delovanje, odnose in projekte prinaša drugačnost, nove, sveže poglede, izkušnje in znanja, ki krepijo oboje.

Povzeto po: www.infoopeka.org

PROJEKTI IZ PRETEKLIH LET:

Point and Shoot with Local Youth 3. 2021/2022.

V letu 2021/2022 smo gostili kar štiri prostovoljce ESE. Za povečanje števila prostovoljcev smo se odločili zaradi vse večjega zanimanja po projektu v lokalnem okolju. Gostili smo prostovoljca Juliena Sonntaga iz Francije, in tri prostovoljke - Ausma Cirulniece iz Latvije, Miroslava Božić iz Bosne in Hercegovine ter Alena Brabencova iz Češke. Po koncu projekta je večina prostovoljcev nadaljevala delo na področju multimedije. Ausma je ostala v Sloveniji in je odprla fotografsko podjetje. Julien je prav tako ostal v Sloveniji in še vedno objavlja video vsebine na tematiko evropske politike. Miroslava Božić je delo našla v mladinskem centru podporne organizacije, prav tako pa fotografiran na raznoraznih dogodkih.

Nekaj izdelkov prostovoljcev:

- PREDSTAVITVENI VIDEO

- MOČNE UKANE

- IGRANA ZGODBA - PUMPKIN OF ŽLEBE

- SODELOVANJA Z ORGANIZAICJAMI

PROJEKTI IZ PRETEKLIH LET:

Point and shoot with local youth 2. 2020/2021:

V letošnjem projektu gostimo prostovoljce iz Nemčije, Bosne in Hercegovine in Francije. Prostovoljci bodo pri nas na podorčju multimeidje ustvarjali 9 mesecev. Letošnji projekt je še poseben iziv zaradi epidemioloških razmer, zato projekt tedensko prilagajamo in iščemo nove načine delovanja. Predstavitve letošnjih prostovoljcev si lahko pogledate v spodnji povezavi in jim tudi sledite na družbenih omrežjih Facebook (ESC in Medvode), Instagram (ESC_Medvode) in Youtube (ESC in Medvode)

Predstavitev prostovoljcev

Video prispevek TV Medvode

PROJEKTI IZ PRETEKLIH LET:

Point and shoot with local youth 2019/2020

Projekte prostovoljstva, ki so se z letom 2019 preimenovali v Evropska Solidarnostna Enota - ESE, smo v letošnjem letu še nadgradili. Trenutno gostimo tri prostovoljce, ki prihajajo iz Bosne, Francije in Finske. Prostovoljci bodo pri nas ustvarjali 9 mesecev na področju multimedije. V začetnem sklopu projekta se bodo naučili osnov multimedije, nato pa bodo svoje znanje prenesli na lokalna društva in lokalno mladino, za katere bodo organizirali brezplačne multimedijske delavnice. V zadnjem sklopu bodo prostovoljci izdelali končni produkt po lastni izbiri. 

Poročilo projekta!

 

Predstavitveni video prostovoljcev

Multimedijske delavnice na osnovnih šolah v občini Medvode

Izdelava domačega fitnesa

 

PROJEKTI IZ PRETEKLIH LET:

Point and shoot - multimedijska delavnica 2018/2019
Trenutno v projektih prostovoljstva gostimo dva prostovoljca, Roberto Ortega Valero, ki prihaja iz španije in Sarah Marrer, ki prihaja iz francije. Prostovoljca bosta pri nas delovala 6 mesecev od septembra 2018 do marca 2019. S pomočjo naših strokovnjakov se bosta prostovoljca v prvih dveh mesecih projekta  naučila osnov fotografiranja in snemanja. V mesecu decembru in januarju sledijo brezplačne multimedijske delavnice za vse mlade, ki se želijo naučiti osnov fotografiranja in snemanja. Skozi zanimive in dinamične delavnice bodo mladi preizkušali različne tehnike fotografiranja in snemanja v raznolikih pogojih. Po zaključku delavnic bosta prostovoljca ustvarila končni produkt po njuni želji.
Vse v zvezi z delom prostovoljcev si lahko ogledate na povezavi: EVS in Medvode.
Projekt je finančno podprt s strani Evropske Unije.

Poročilo projekta!

1. Del projekta: Učenje osnov snemanja in fotografiranja z mentorjema Maksom in Lukom.

Predstavitev prostovoljcev

Predstavitveni video prostovoljcev.

2. Del projekta: Multimedijske delavnice za mladino v Klubu Jedro

Predstavitveni video delavnic.

Gradiva

Galerija