MEDVOŠKI KULTURNI FESTIVAL

V letu 2022 se bo med 13. in 24. majem odvil že peti Medvoški kulturni festival (MKF). V navezavi na dvoletno tematiko LEGENDE MED VODAMI, ki smo jo raziskovali že v okviru lanskega festivala, se bomo različnih vidikov legendarnega dotaknili tudi letos. Ključen vidik festivala v letu 2021 je bilo odkrivanje lastne kulturne skupnosti (legend v vseh pomenih besede), v letu 2022 pa se bomo posebej osredotočili na vrednoto dediščine in krajevne zgodovine ter njunega pomena za našo skupnost in za kvalitetnejše oblikovanje prostorov, v katerih živimo in delujemo.

Beseda legenda prihaja iz latinskega glagola lego, ki pomeni berem. Legenda je torej nekaj, kar se bere, o čemer je vredno brati, kar je nam kot skupnosti vredno ohranjati in kar želimo za prihodnje čase tudi sami ustvarjati. To, kar danes skupaj imenujemo naša dediščina, je torej legendarno. Iz preteklosti smo prejeli bogastvo – naravno, kulturno – ki nam lepša dan in nam pomaga, da se bolj razumemo. Poskrbeti moramo, da kar smo prejeli, še obogatimo. Naša prva naloga je, da dediščino, ki jo že imamo, spoznamo in varujemo. To storimo tako, da jo aktivno vključujemo v svoje življenje – preko učenja, ustvarjanja, vključevanja v prostore bivanja, ohranjanja. Naša druga naloga je, da ustvarjamo dediščino za prihodnost – kar bo šele postalo legendarno.

 

Cilj Medvoškega kulturnega festivala je povezati lokalne ustvarjalce, ljubitelje in profesionalce, mlade, odrasle in starejše pri sestavljanju mozaika dogodkov in vsebin, ki bodo prinesli nova spoznanja in programe. Program festivala z vsakim letom postaja bogatejši. Letos so k sodelovanju med drugim pristopili Urbanistični inštitut RS, Založba Malinc, Zavod CCC, Knjižnica Medvode, Občinska kulturna zveza Medvode, vrsta medvoških kulturnih in kulturno-umetniških društev in posamezni strokovnjaki z različnih področij.

V festivalsko dogajanje so močno vpete tudi lokalne šolske skupnosti, saj v okviru festivala izvedemo številne ustvarjalne delavnice, ki jih šole lahko vključijo v svoj redni program ali v dneve dejavnosti. Letošnji kulturni festival bo obiskalo preko 500 otrok. Udeležili se bodo lahko sedmih različnih delavnic oziroma tematskih postaj na krožni poti v mestnem jedru Medvod.

 

Festivalsko dogajanje se bo začelo 13. maja z otvoritvijo in koncertom Godbe Medvode. V naslednjih desetih dneh se bo nato odvila vrsta dogodkov, z mednarodnim simpozijem, gledališkimi predstavami in koncerti, Potujočo ustvarjalnico, gledališkimi delavnicami, izobraževanji in razstavami.

Več o podrobnostih programa Medvoškega kulturnega festivala si lahko preberete v zavihku MKF 2022.

 

SODELUJOČI NA MKF 2022
Občina Medvode
Javni zavod Sotočje Medvode
OKZ Medvode
Mednarodni odbor Občine Medvode
KD Godba Medvode
KUD Oton Župančič Sora
KD Simon Jenko Lovski pevski zbor
KUD JaReM
KD Sejalec umetnosti
KUD Pirniče
KUD Smlednik
KUD Zbilje
KUD F. S. Finžgar Senica
KUD Fofité
Založba Malinc
Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Zavod CCC
Domačija Pr’ Lenart
Knjižnica Medvode
TD Žlebe – Marjeta
ESE prostovoljci
Roman Vučajnk
Deni Kragelj
Hiša kulture Celje
OŠ Pirniče

PODPORNIKI MKF 2022
Zavod za kulturo Maribor
Cvetličarna Flora
Signum d.o.o.
Iziprint d.o.o.
Stiskarna d.o.o.

Galerija