Prostofer

Javni zavod Sotočje Medvode v sodelovanju z Zlato mrežo izvaja program »Prostofer«, ki omogoča brezplačne prevoze starostnikov in ranljivih skupin v občini Medvode. Prostofer je program, ki povečuje mobilnosti starejših in povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, z vozniki prostovoljci, ki radi priskočijo na pomoč.

Komu je program namenjen?
Namenjen je vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov … 

Kako deluje PROSTOFER?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8.00 in 18.00, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

Kdo je lahko PROSTOFER?
Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah ... To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje.  Vsakemu vozniku prostovoljcu izdelamo tudi identifikacijsko kartico voznika z imenom in priimkom ter občino v kateri vozi.

Torej, če imate voljo in nekaj prostega časa vas vabimo, da se pridružite ekipi šoferjev. Za več informacij pokličite na 041 961 171 (med tednom od 8.00 do 14.00) ali pišite na maja.rant@zavodsotocje.si 

Program »Prostofer« sofinancira Občina Medvode.