JESENSKE SERENADE 2022

V Medvodah smo v letu 2022 že 35-ič gostili Jesenske serenade, ki nam vsako sredo v septembru polepšajo tople jesenske večere. Oblikovalec serenad je že več let klarinetist in glasbeni producent  RTV Slovenija Boris Rener, ki je tudi tokrat pripravil zanimivo tematsko zaokroženo povezavo glasbe in poezije oziroma proze (v izvedbi poklicnih umetnikov in najobetavnejših študentov glasbene in igralske akademije ter profesionalnih igralcev, kar je že tradicionalni prepoznavni znak prireditve). Spored ostaja zvest poimenovanju – serenade, je svojevrsten in poseben ter vključuje tudi novitete ali krstne izvedbe slovenskih avtorjev.

Organizator je Glasbena mladina Ljubljanska, kot soorganizator v občini Medvode pa nastopa Javni zavod Sotočje Medvode.

7. septembra so na Starem gradu Smlednik nastopili študentje ljubljanske Akademije za glasbo pod imenom Trobilni kvintet Neobrass.

Trobilni kvintet Neobrass sestavljajo študentje ljubljanske Akademije za glasbo, in sicer trobentarja Jernej Maček in Kristjan Zupan iz razreda prof. Franca Kosma, hornist Marko Arh, ki je študiral v razredu prof. Boštjana Lipovška, pozavnist Žan Kopše, ki se izobražuje pri prof. Dušanu Kranjcu, in tubist Uroš Menegatti, študent drugega letnika v razredu prof. Rolanda Szentpálija. Kvintet je pod mentorskim vodstvom prof. Jureta Gradišnika leta 2019 na tekmovanju Temsig prejel zlato priznanje in osvojil prvo mesto v najvišji starostni kategoriji. V letu 2020 so se v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije s koncerti predstavili v Ljubljani, Celju, Kopru ter Slovenskih Konjicah.

Spored:

Giovanni Gabrieli, prir. Robert King: Canzona per sonare št. 4, Johann Sebastian Bach, prir. Ralph Sauer: Kontrapunkt št. 1, Victor Ewald: Troblni kvintet št. 2 in Trobilni kvintet št. 3, Michael Kamen: Kvintet, Enrique Crespo: Suita Americana

14. septembra je v Galeriji Sora nastopil Duo Bogataj.

Duo Maruša Bogataj, violončelo in Matjaž Bogataj, violina

Maruša Bogataj je študirala violončelo na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani in ga pri 19. letih z odliko zaključila. Glasbeno pot je nadaljevala v Münchnu na magistrskem študiju pri priznanem solo čelistu Wen-Sinn Yangu. V času študija je igrala v različnih komornih zasedbah in sodelovala kot članica godalnega kvarteta A la corda. Leta 2010 je z bratom ustanovila godalni sekstet Offstring. Kot substitutka je sodelovala v več znanih orkestrih ter se imela možnost predstaviti v Frankfurtskem opernem orkestru in Kremerati Baltici. Od leta 2015 deluje kot solo čelistka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v Ljubljani.

Matjaž Bogataj je svoj solistični študij leta 2013 zaključil z magistrsko diplomo summa cum laude na Umetnostni univerzi v Gradcu, kjer je študiral v razredu Silvie Marcovici. Leto za tem pa je na Visoki šoli za glasbo in teater pod vodstvom Wen-Sinn Yanga in Michaela Schäfferja zaključil še magistrski študij komorne glasbe. Štiri leta je bil član frankfurtskega Opernega in muzejskega orkestra, septembra 2017 pa je prevzel mesto vodje drugih violin v orkestru Bavarske državne opere. Poleg delovnih obveznosti v operi se Matjaž aktivno posveča komorni glasbi – še najbolj delu s klavirskim triom Munich ARTISTrio, v katerem s sestro Marušo igra od leta 2012. Studijske posnetke in njihove koncerte v živo so med drugim arhivirali BR, RAI, ORF in RTV Slovenija.

21. septembra je v Kulturnem domu Medvode nastopila mladinska glasbena skupina Glasbene matice.

Mladinska vokalna skupina Glasbene matice LjubljanaIzidor Erazem Grafenauer, lutnja, Janez Jocif, ljudska glasbila, Tanja Rupnik, pevska pedagoginja, Lidija Podlesnik Tomašikova, koreografinja, Irma Močnik, zborovodkinja

večer ČAS DEKLIŠTVA s sporedom:

Mladost, ljubezen in pesem v  angleški renesansi

angleški kanon iz 13. stoletja: Summer is a comin' in, Thomas Morley: Now is the month of maying, Thomas Morley: Though pfilomela lost her love, John Wilbye: Weep, o mine eyes, John Dowland: Come again, anonimus, 16. stoletje: Greensleeves, Thomas Morley: Sing we and chant it

Zorenje – splet slovenskih ljudskih dekliških pesmi

(Izbrane pesmi v izvirni obliki, kot so zapisane v različnih pesmaricah naših prizadevnih zbirateljev ljudske zapuščine, nekatere so nekoliko prirejene dekliškemu večglasju. Z dodanimi ljudskimi glasbili pa bodo pričarali še dodatno harmonsko, ritmično ter barvno svežino, ki kljub svoji improvizacijski naravi ohranja vtis arhetipske slovenske zvočnosti).

28. septembra je na Tržnici Medvode nastopila tolkalna skupina Sherzer Brigade.

Glasbeni življenjepis:

Sherzer Brigade je energičen kolektiv izkušenih bobnarjev in bobnark, ki si s pomočjo glasbe prizadeva za spremembe znotraj posameznika! Brazilska glasba in ritem, ki izhaja iz te glasbe je neusahljiv vir inspiracije, saj le-ta pripravi človeka do plesa, boljšega počutja in pozitivne naravnanosti.

Brazilska bobnarska tradicija je popularna na karnevalih in koncertnih lokacijah po vsem svetu. Trije bas bobni – surdos – poskrbijo za močno in mogočno bas linijo, ki bo dosegla ter prepričala tudi ljudi v zadnjih vrstah. Za visoke a nič manj udarne zvoke skrbijo – caixa, tamborim, timba, agogo in shekere. Za razgiban ritem in solistične vložke skrbi vodilni boben – repinique. Skupaj ustvarijo široko in z energijo nabito paleto zvoka, ki nobenega ne pusti ravnodušnega. Plesalo bo tako staro kot mlado!

 

Galerija