JESENSKE SERENADE 2019

V sredo, 4.9. je v cerkvi sv. Valburge potekal prvi koncert v ciklusu koncertov komorne glasbe z naslovom Jesenske serenade, ki jih že 43. zaporedno leto prireja Glasbena mladina ljubljanska, v Medvodah pa jih gostimo že 32. leto.

Tako nenavdno, kot prikazuje slika spodaj (harmonikar z alpinistično čelado in igralec s harmoniko in gorniško opremo), se je zaključil prvi v vrsti štirih koncertov komorne glasbe, ki jih že 32. leto gostimo tudi v Medvodah. Večer presunljive moderne glasbe skladb slovenskega skladatelja Uroša Rojka, madžarskega avantagardista Ligetija ter direktorja pariškega konzervatorija Bruna Mantovanija v izvedbi mojstra Nejca Grma na gumbni harmoniki je zelo neklasično popestrila doživeta interpretacija misli Nejca Zaplotnika iz knjige Pot (1981), ki jo je med posameznimi skladbami prepričljivo izvedel Dejan Pevčević.

V sredo, 11.9. so v cerkvi sv. Katarine na Topolu nastopili štirje kontrabasisti Slovenske filharmonije.

Mateja Murn Zorko, Grega Rus, Maksim Bogdanov in Blaž Zupan so nas s priredbami klasičnih skladb, kot so Trič-trač polka Johanna Straussa, Zima iz Štirih letnih časov Antonia Vivaldija in Adagio v g-molu Tomas Albinonija, kakor tudi s skladbami, napisanimi za kvartet kontrabasov (Suita Colina Brumbyja ter Strauss v pasji uti Daryla Runsvicka), ter priredbami filmske in popularne glasbe (tema iz filma Moški in ženska ter The Entertainer Scotta Joplina) prepričali, da je kontrabas lahko solistični inštrument in da »ta velika okorna violina« ni le spremljevalno ritmično orodje, ampak inštrument s prijetno božajočim basovskim tonom.

V sredo 18.9. ob 20h je v knjižnici Medvode nastopila ženska vokalna skupina Lipa pod umetniškim vodstvom Erika Šmida, s širokim naborom slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Koncert se je pričel ob 20. uri. z besedo pa ga je povezoval dramski igralec Dejan Pevčević.

V sredo, 25.9. je v Domu krajanov na Senici skupina Kontrabant izvedla še zadnjega v seriji štirih koncert po izboru Glasbene mladine ljubljanske. Šestčlanska raznovrstna zasedba je odigral več kot dvanajst pesmi v petih jezikih.  Ustanovitelj Béla Szomi Kralj je madžarsko-slovenskega rodu, ima 6 otrok in vnuka starejšega od najmlajše hčere. Po poklicu je učitelj matematike in fizike, glasba pa je njegov najbljuši hobi. Na s'niškem odru sta nastopila tudi njegov edini sin Pal in najmlajša hči, zmagovalka lanskega državnega tekmovanju v klarinetu in odlična pevka. 

Galerija