LETO 2017 REKORDNO ZA MEDVOŠKI TURIZEM

Ponedeljek, 12.02.2018

Leto 2017 je bilo, tako kot po številnih koncih v Sloveniji, rekordno tudi za občino Medvode.

Po uradni statistiki so obiskovalci v letu 2017 v občini Medvode opravili 21099 nočitev (v statistiko niso zajeti objekti z manj kot desetimi posteljami), kar je nekaj več kot 4500 več v primerjavi z letom 2016, Medvode pa je obiskalo 10899 obiskovalcev (v letu 2016 uradna statistika beleži 9300 obiskovalcev). Pomemben del tega rezultata je selitev Turistično informacijskega centra Medvode v prostore železniške postaje Medvode. Tic je v letu 2017 obiskalo 22840 ljudi, velika večina zaradi nakupa vozovnic za vlak, vseeno pa je tic zabeležil 1130 obiskovalcev iz tujine (v letu 2016 je tic obiskalo 536 tujcev), kar pomeni, da se je obisk povečal za 115%.


Pomemben korak je bil v letu 2017 narejen na področju turistične prepoznavnosti Medvod. V aprilu je zavod, po seznanitvi in odobritvi strokovnega sveta za turizem, začel z uporabo novega turistično promocijskega znaka. V drugi polovici leta je zavod postavil spletno stran visitmedvode.si, kjer so objavljene ključne informacije za potencialne turiste (kje jesti, kje spati, kaj videti). Spletna stran je poleg slovenščine še v štirih tujih jezikih (angleščina, nemščina, francoščina, italijanščina).


Konec aprila smo uspešno zaključili z registracijo in zaščito blagovne znamke Od Jakoba do Jakoba, ki pod eno ime združuje najboljše domače pridelovalcev in predelovalce ter ponudnike storitev s področja občine Medvode. Na nekaj dogodkih je bila opravljena promocija znamke (zdrav podjetniški zajtrk, zaključni večer jubilejnih 30. Jesenskih serenad, ki so potekale na svetovni dan turizma, Pohod od Jakoba do Jakoba), v TIC-u smo začeli s prodajo izdelkov (med, voda, leseni izdelki), oktobra pa smo znamki dodali še avtohtono medvoško Aljaževo vino, pridobljeno z ene najstarejših trt v Sloveniji, ki stoji na Verju.


Velik korak je bil v letu 2017 narejen pri projektu vzpostavitve naravnega kopališča ob reki Sori v Goričanah, ki je zagotovo en najbolj perspektivnih turističnih projektov v občini Medvode. V mesecu marcu so bila izvedena čistilna dela na priobalnem pasu, v začetku aprila smo s pomočjo Potapljaškega društva orka izvedli čistilno akcijo rečne struge, junija smo na platoju nad vodo uredili pet metrski pas zelenice, kamor smo v avgustu postavili štiri klopi in stojalo za kolesa. Ureditev kopališča je naletela na izredno pozitiven odziv okoliških prebivalcev in drugih občanov in obiskovalcev občine Medvode. Po prvem od štirih testov merjenja kvalitete vode, ki je pokazal, da voda ustreza kriterijem kopalnih voda, se je pravzaprav obisk kopališča iz tedna v teden povečeval, po grobi oceni se je v letu 2017 na tem območju kopalo 1100 ljudi. Z aktivnostmi urejanja prostora bomo nadaljevali tudi v letu 2018.

Galerija