OKUSI MEDVOD

Sreda, 11.04.2018

V Javnem zavodu Sotočje Medvode odločili, da številne kulinarične prireditve, ki se dogajajo na različnih koncih občine Medvode, povežemo pod eno ime – Okusi Medvod.

Segment kulinarike v turizmu je od nekdaj med pomembnejšimi, vseeno pa je v zadnjih letih še pridobil na veljavi, še nikoli pa ta preplet ni bil tako tesen kot v tem času. Hrana že dolgo ni več nekaj, s čimer le potešimo lakoto. Hrana je užitek in hrana je tudi način spoznavanja nekega kraja oziroma destinacijo. Vse bolj postaja celo glavni motiv za njen obisk. Številna gastronomska doživetja, ki jih nudijo narodna, regionalna in lokalna kulinarika, so tesno povezana s kulturno dediščino oz. je kulinarika lahko sredstvo za dvig prepoznavnosti destinacije. Zato smo se v Javnem zavodu Sotočje Medvode odločili, da številne kulinarične prireditve, ki se dogajajo na različnih koncih občine Medvode, povežemo pod eno ime – Okusi Medvod.

Na eni strani gre za prireditve, ki imajo močno zaledje v kulturni dediščini širšega območja Medvod oz. je v ospredju kulinarika s tega območja, na drugi strani so kulinarične prireditve, ki so našle mesto v Medvodah, predstavljajo pa kulinariko bodisi drugih delov Slovenije bodisi nekatere segmente svetovne kulinarike.

Poleg kulinarike je zelo pomemben segment prireditvenega turizma. Skozi privlačne, dobro zastavljene prireditve, ki temeljijo na kulinariki, v Medvode v zadnjih letih privabljamo veliko število obiskovalcev, s tem, ko jih nameravamo združiti pod eno skupno ime, smo prepričani, da lahko število obiskovalcev še povečamo, prireditve pa dodatno izkoristimo kot možnost predstavitve Medvod večjemu številu ljudi. 

Tržnica pod toplarjem – 22. april
Spomladanska različica tržnice pod toplarjem v organizaciji TD Katarina in Gostilne na vihri na odlični lokaciji in nepozabnim razgledom bo ponudila tržnico izdelkov lokalnih pridelovalcev, degustacije, ponudbo piva in vina, nagradne igre.
https://www.facebook.com/events/542563859449379/

Prvomajski nagelj na Katarini – 1. maj
Tradicionalna prireditev na praznik dela vas vabi v Gostilno Dobnikar, kjer bo poleg tradicionalnega delavskega obroka poskrbljeno tudi za kulturni program in prijetno razpoloženje.
https://www.facebook.com/events/1642316109151272/

Večerja pod Jakobom – 25. ali 26. maj
Ste za nepozaben preplet neokrnjene narave in vrhunskega kulinaričnega doživetja? Gastronomske stvaritve Gostilne Dobnikar, ki se ponaša z nazivom Gostilna Slovenija, postrežene na travniku pod cerkvijo sv. Jakoba, z večernim pogledom na Medvode in Ljubljansko kotlino.

Azijski kulinarični dan – 27. maj
Ob Zbiljskem jezeru se bodo že četrto leto zapored zbrale restavracije in trgovine z namenom predstavitve azijske kulinarike vsem, ki jo še ne poznajo, vse ljubitelje pa na enem mestu popeljali po pestri ponudbi gastronomije različnih azijskih držav – od klasične kitajske hrane do japonskega sušija.

Okusi sotočja – 2. junij
V sklopu odmevnega in dobro obiskanega festivala Medvode v gibanju (vrhunec festivala bo 2. nočni tek Medvode, ob 20. uri zvečer, s štartom iz centra Medvod) boste lahko uživali tudi v Okusih sotočja. Na enem mestu bo mogoče okušati jedi, ki bodo predstavljale največje kulinarične prireditve v občini Medvode (bbq fest, azijski kulinarični dan, grajski lonec, praznik kranjske klobase, Slovenski dan v Dragočajni).
http://www.festivalmedvode.si/okusi-sotocja

Belokranjski kulinarični dan – 3. junij
Tradicionalna kulinarika in folklorno izročilo Bele Krajine se bodo predstavili na prireditvenem prostoru ob Zbiljskem jezeru. Belokranjska pogača, belokranjsko cvrtje, belokranjska povitica, žitna klobasa in še in še.

Slovenski dan v Dragočajni – 17.junij
Glavna značilnost prireditve je trud gospodinj, da jedi, tipične za okoliš, ne bi utonile v pozabo. Prireditev je tudi priložnost za izmenjavo receptov jedi, ki so bile nekoč del jedilnika v tem delu Slovenije. Predstavljenih je prek 40 različnih vrst jedi in pijač, od preprostejših piškotov, flancatov, potic in domačih marmelad do bolj za pripravo zapletenih jedi na žlico, kot so vampi in ričet. Vse jedi gostje lahko tudi poskusijo. V spremljajočem programu sodelujejo ljudski godci, ljudske pevke, pevski zbori in folkloristi, prizorišče pa obiščejo tudi starodobniki s traktorji in starodobno kmetijsko mehanizacijo, z vozovi ter s konji z vprego.

Kuharski BBQ tečaj – junij/september
V Medvodah je bilo v letu 2017 ustanovljeno Slovensko BBQ društvo, katerega glavni dogodek je organizacija BBQ opena oz. tekmovanja v smokanju po licenci KCBS. Že v prvi izvedbi se je dogodka udeležilo 26 tekmovalnih skupin, od tega dve tretjini iz tujine, kljub slabemu vremenu pa je dogodek obiskalo veliko ljudi. V namen promocije dogodka, bomo v mesecu juniju pripravili kuharski BBQ tečaj, kjer bodo udeleženci spoznavali osnove peke na žaru po vzoru ameriške tradicije.

Wild west fest on fire – 10. – 12. avgust
Septembra 2017 je ob Zbiljskem jezeru potekalo prvo tekmovanje v smokanju – 1. slovenski BBQ open po pravilih KCBS, organizator, v Medvodah ustanovljeno Slovensko BBQ društvo, pa se je v letu 2018 povezal z organizatorji ljubljanskega country festivala bo skupaj pripravil WILD WEST FEST ON FIRE. Svetovno znani plesni in BBQ inštruktorji, vrhunski country bendi, western stojnice, konjeniške igre, ameriški oldtimerji, odlična BBQ ponudba najboljših slovenskih smoke house gostincev in nenazadnje odlicno slovensko Craft pivo…vse na enem mestu!
https://www.facebook.com/events/201940243699378/

Grajski lonec – 8. september
Pod mogočnim obzidjem smledniškega Starega gradu bo potekalo že šesto tekmovanje v kuhanju grajskega lonca. Okoliška turistična društva tekmujejo v pripravi posebnega grajskega golaža, obiskovalci pa izberejo zmagovalca. S kvizom in iskanjem skritega zaklada je poskrbljeno tudi za mlade družine, obiskovalci bodo lahko sestavljali velikanski puzzle.

Jesenska tržnica pod toplarjem – 9. september
Jesenska različica tržnice pod toplarjem v organizaciji TD Katarina in Gostilne na vihri na odlični lokaciji in nepozabnim razgledom bo ponudila tržnico izdelkov lokalnih pridelovalcev, degustacije, ponudbo piva in vina, nagradne igre, peka v žerjavici…

Festival/Praznik kranjske klobase – 22. september
V letu 2018 želimo obuditi eno najprepoznavnejših prireditev v občini Medvode – festival kranjske klobase. Predstavili se bodo vsi certificirani proizvajalci kranjskih klobas, degustirati bo mogoče raznovrstne jedi iz kranjske klobase, se v kuharski delavnici naučiti kuhati določene jedi, vse skupaj pa bo, kot se za pravi festival spodobi, podprli z dobro glasbo.

Jesen pod Černetovim toplarjem – 30. september
Turistično društvo Pirniče v sodelovanju s ekološko kmetijo Pr'Črnet pripravlja etnološko kulinarično prireditev, na kateri bo mogoče spoznati vse segmente pridelave in predelave lanu (laneno seme, laneno olje…), velik poudarek pa bo tudi na pridelavi ajde in zelja. Predstavljene bodo tudi stare lokalne jedi iz ajde in zelja (ajdovi žganci, štruklji, ajdov kruh, mineštra…). S ponudbo na stojnicah bodo sodelovali tudi lokalni predelovalci in proizvajalci.

Kostanjeva nedelja na Katarini – 7. oktober
Tradicionalna prireditev TD Katarina, kjer bo ključno vlogo odigral pečen kostanj, svoje pa bodo dodali številni lokalni proizvajalci in pridelovalci, tekmovanje v kuhanju krompirjeve enolončnice in otroški kotiček.

Tekmovanje v kuhanju vina in čaja – 15. december
Tekmovanje v kuhanju vina in čaja je zagotovo en najbolj prepoznavnih dogodkov medvoškega veselega decembra, v letošnjem letu bo na že njegova peta izvedba. Ekipe medvoških krajevnih skupnosti se med seboj pomerijo v kuhanju vina in čaja na stojnicah v centru Medvod, obiskovalci pa z glasovanjem izberejo najboljšega. Vse skupaj je podprto z dobro glasbo v živo.

Galerija