Medvoški kulturni festival združil številne kulturne izvajalce

Četrtek, 24.05.2018

V tednu ljubiteljske kulture se je na Medvoškem kulturnem festivalu predstavilo lepo število kulturnih izvajalcev, organizacij, posameznikov in drugih nastopajočih

Medvoški kulturni festival je potekal od 16.5. do 20.5. in se je pridružil Tednu ljubiteljske kulture, Tednu vseživljenjskega učenja in Evropskemu letu kulturne dediščine 2018. V petih dneh se je predstavilo več kulturnih društev, posameznikov, organizacij, šol in drugih skupin, sodelovalo pa je tudi kar nekaj prostovoljcev. Otvoritev festivala je bila 16.5. ko sta uvod v otvoritveno slovesnost naredila ambasadorja Evropskega leta kulturne dediščine 2018 v Sloveniji, dr. Igor Saksida in Rok Terkaj - Trkaj, za njimi pa so mikrofon prevzeli učenci OŠ Medvode. Festival je otvorila podžupanja Darinka Verovšek. V prvem dnevu festivala so se poleg šol na odru predstavili še KD Jakob Aljaž, Lovski pevski zbor, Marija Tome in Ciril Debeljak, Godba Medvode,  KUD Oton Župančič Sora - folklora, na prizorišču pa so potekale tudi ustvarjalne delavnice v izvedbi Knjižnice Medvode, Javnega zavoda Sotočje in drugih udeležencev TVU, ki ga je koordiniralo društvo KD Sejalec umetnosti.

 

Drugi dan festivala je na železniški postaji Medvode potekala Mediateka, kjer so se predstavili ljubiteljski fotografi z avtorskimi deli FOTO TRIO:Portret v ambientu, obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi video OŠ Preska Zakaj me skoz kopiraš?Pritisn pavzo! in kratki film Medvode v perspektivi, avtorjev Maxa Petača in Mateja Sušnika.

Tretji dan festivala je v mestu in na vasi odmevala Ljudska pesem. Predstavili so se nam OŠ Pirniče, KUD Pirniče in KUD Zbilje - za srce mo.

Četrti dan festivala je bil Čas za ples! Ogledali smo si lahko nastope KUD Oton Župančič Sora - Mladinska folklorna skupina in Starejša otroška folklorna skupina, Latino BIT, Plesne šole Urška in Baletne šole Stevens.

Zadnji dan festivala je Vodna deklica iz Medvod na vlaku iz Ljubljane razdelila 'Med vodo' in obiskovalcem razkazala sotočje. Vrhunec pa je festival dosegel popoldne, ko so Godba Medvode z gostjo Ivo Stanič krstno odigrali skladbo Druga reka, avtorjev Gregorja Rozmana in Marka Mozetiča - Mozota. Skladba Druga reka govori o ljubezni in omenja sotočje rek Save in Sore v Medvodah.

DRUGA REKA

Postajam ob sotočju,
spominjam se večera,
ko sem v tvojem naročju
bila ti le namera.

Ko padla sem (ti) v objem
in tekla v tvojo strugo,
iskala (sem) čvrst prijem,
a ti si ljubil drugo.

(refren1: )
Ker ti si druga reka,
predaleč od usode,
a bil bi mi obleka,
kot Sori so Medvode.

Nešteto solz hiti
usodi tej naproti,
le ena ve, kje ti si,
naj se več ne zmoti.

(refren2: )
A zdaj ti druga reka
si daleč od usode,
bil bi moja obleka
kot Savi so Medvode.

(most: )
Odšla bom do izvira
in drugo pot ubrala,
da ta nova izbira,
bo le najina obala.

(refren1: )
Ker ti si druga reka,
predaleč od usode,
a bil bi mi obleka,
kot Sori so Medvode.

(refren2: )
A zdaj še druga reka,
si daleč od usode,
da bil bi mi obleka,
kot Savi so Medvode

Galerija