V Medvode prihaja Slovenski citrarski kvartet

Ponedeljek, 14.01.2019

V okviru glasbenih večerov Glasba za pokušino bomo 25.januarja gostili Slovenski citrarski kvartet. Umetniški vodja programa Marko Mozetič-Mozo napoveduje zanimiv in pester večer.

Citre so zelo priljubljen strunski instrument v alpskih deželah in tako tudi v Sloveniji. Običajno jih igramo solistično ali ob petju, lahko pa se jih združi tudi v komorne zasedbe. Čeprav jih nekateri poznajo bolj kot ljudsko glasbilo, citrarji nanje igrajo skoraj vse zvrsti glasbe. 

Kako na citre zvenijo tudi bolj zabavne skladbe bomo lahko slišali 25.januarja ob 20:00 v Kavarni Sotočje. Predstavili se nam bodo štirje profesorji citer z  mednarodnim slovesom, ki sestavljajo Slovenski citrarski kvartet:

Peter Napret, Anita Veršec, Janja Brlec in Tomaž Plahutnik.

 

Slovenski citrarski kvartet je bil ustanovljen leta 2000 in je še vedno edini tovrstni stalni sestav pri nas. Doslej so posneli tri zgoščenke, poleg nastopov po Sloveniji pa so igrali že v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, Italiji, na Hrvaškem ter BiH. V programu imajo raznoliko glasbo od priredb stare glasbe, preko originalnih klasičnih skladb pisanih prav za citrarski kvartet do jazza in slovenskih ljudskih, ponarodelih ter narodnozabavnih melodij...