Glasba za pokušino

Ponedeljek, 28.01.2019

Januarski glasbeni večer s Slovenskim citrarskim kvartetom je s pestrim programom in vrhunskimi izvajalci napolnil avlo kulturnega doma do zadnjega kotička

V petek, 25.januarja je v kulturnem domu Medvode potekal že tertji glasbeni večer Glasba za pokušino.

Javni zavod Sotočje Medvode je po izboru umetniškega  vodje programa Marka Mozetiča - Mozota  tokrat v goste povabil Slovenski citrarski kvartet, ki ga sestavljajo vrhunski glasbeniki Peter Napret, Anita Veršec, Janja Brlec in Tomaž Plahutnik.

 

Citre so zelo priljubljen strunski instrument v alpskih deželah in tako tudi v Sloveniji. Običajno jih igramo solistično ali ob petju, lahko pa se jih združi tudi v komorne zasedbe. Čeprav jih nekateri poznajo bolj kot ljudsko glasbilo, citrarji nanje igrajo skoraj vse zvrsti glasbe. In prav to so obiskovalci lahko slišali tudi na tokratnem večeru. 


Anita Veršec je profesorica glasbe in razrednega pouka. Citranja se je učila na Glasbeni šoli Brežice in na graškem Glasbenem konzervatoriju v Avstriji. Poučuje na Glasbeni šoli Brežice, kjer s svojimi učenci dosega visoka priznanja na citrarskih tekmovanjih in že skoraj 20 let vodi šolski citrarski orkester s katerimi je snemala CD plošče, nastopala na RTV Slovenija. V več krajih poučuje tudi starejše učence, najdlje pri Društvu upokojencev Litija, kjer vodi tudi njihov citrarski orkester Srebrne strune. V kvartetu igra diskantne in kvintne citre.

Janja Brlec je diplomirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu in magistrirala na Mozarteumu v Salzburgu pred tem pa se je 11 let učila citer pri prof. Petru Napretu. Kot profesorica citer in klavirja poučuje na Glasbeni šoli Laško – Radeče. V kvartetu igra altovske in diskantne citre. Je naša največkrat nagrajena citrarka. Nastopa solistično in v raznih zasedbah po Sloveniji in v tujini, piše priredbe in je članica komisij na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih. Izdala je solistično zgoščenko »Med strunami«, posnela nekaj video spotov, napisala učbenik za citre, in je med bolj popularnimi citrarkami v Sloveniji zaradi odličnega nastopa v TV šovu Slovenija ima talent.


Peter Napret akademski glasbenik in profesor violine (Akademija za glasbo v Ljubljani) ter citrar (Tirolski deželni konzervatorij Innsbruck). V kvartetu igra diskantne in kvintne citre ter violino. Poučuje na glasbenih šolah Velenje in Ljubljana Moste Polje ter vodi skupino Banda citrarska v Ihanu in Notice v Domžalah. Nastopa kot solist in spremljevalec različnih pevskih zasedb, večkrat pa je nastopal tudi kot solist z različnimi orkestri. Je prirejevalec, avtor učbenika za citre, organizator citrarskih prireditev, žirant na glasbenih tekmovanjih in predsednik Citrarskega društva Slovenije. Za svoje delo je prejel že nekaj državnih priznanj.

Tomaž Plahutnik je učitelj citer na Glasbeni šoli Kamnik, sicer pa prof. glasbene pedagogike. V kvartetu igra basovske citre. Je eden najbolj dejavnih slovenskih citrarjev, piše priredbe, nastopa solistično, bil je član Kamniških kolednikov in ansambla Slovenija, sodeluje pa tudi z različnimi drugimi glasbeniki, predvsem pevci. S citrami je prepotoval Evropo, Avstralijo ter Severno in Južno Ameriko. Poleg nosilcev zvoka, ki jih je posnel z različnimi zasedbami, je izdal še samostojno zgoščenko ter več notnih zbirk priredb slovenskih ljudskih in ponarodelih pesmi za citre. Več skladb je priredil tudi za Slovenski citrarski kvartet. Leta 2015 je postal častni član Citrarskega društva Slovenije.