DANES V VELJAVO VSTOPAJO NOVI ODLOKI

Petek, 16.10.2020

V prilogi so vsi štirje odloki, ki jih je vlada sprejela 14. 10. 2020 in začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, to je 16. 10. 2020, razen v primerih, ko je z Odlokom določeno drugače.

Odloki so kot običajno zelo kratki in največkrat nejasni ter odpirajo še vrsto dodatnih vprašanj. Glede na navedeno in dodatne obrazložitve pristojnih ministrov na dopoldanski novinarski konferenci kot na TV postajah velja naslednje:

  • Na območju celotne Slovenije je prepovedano zbiranje več kot 10 ljudi
  • V rdečih regijah so prepovedane vse javne prireditve – tudi športne, javni shodi, poroke, verski obredi. Izjema so za tekmovanja registriranih športnikov, ob upoštevanju ukrepov NIJZ. Prepovedane so torej vse rekreativne aktivnosti in izvenšolske športne aktivnosti.
  • V oranžnih regijah je dovoljena športna vadba na zaprtih športnih površinah z omejitvijo 1 osebe na 20 m2 medtem, ko je vsa rekreativna vadba v rdečih statističnih regijah v zaprtih prostorih prepovedana.
  • Ob upoštevanju priporočil NIJZ je na prostem omogočeno izvajanje športno-rekreacijske dejavnosti  individualnega značaja (npr. tek, golf, kolesarjenje,…) ali izvajanje takšnih športno-rekreacijskih dejavnosti pri katerih ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki (npr. tenis, badminton, balinanje..). Pri tem je v rdečih regijah treba upoštevati ukrepe nošenja mask, če ni mogoče zagotoviti razdalje vsaj 3 m.

Povezava do vladne spletne strani, kjer so podrobno predstavljene omejitve zbiranja in gibanja: OMEJITVE ZBIRANJA IN GIBANJA

Verjetno se bodo v prvih dneh teh sprejetih odlokov pojavljala še nekatera odprta vprašanja, na katera bomo skušali odgovoriti v čim krajšem času. 

Gradiva