V NAROČJU KULTURNE IN NARAVNE DEDIŠČINE | HIŠA NA HRIBU 2021

Sreda, 11.08.2021

V petek, 20. avgusta, ob 20. uri, bo na sv. Marjeti nad Žlebami odprtje Hiše na hribu 2021 – osrednje razstave projekta V NAROČJU kulturne in naravne dediščine.

Koncertirali bodo multiglasbenika Ana Kravanja in Samo Kutin ter vokalna skupina Za srce mo.

Projekt poteka na treh lokacijah sredi Polhograjskega hribovja:

  • Žlebe – Sv. Marjeta (glavni razstavni prostor)
  • Belo – domačija Pr’ Lenart
  • Topol – Sv. Katarina

in v Trzinuposlovni prostori BB BIO.Si.

Razstava bo odprta od 20. avgusta do 19. septembra 2021, vsak dan od 15. do 20. ure. Srčno vabljeni v našo družbo, v naročje umetnosti ter kulturne in naravne dediščine!

Celoten program:

→ 20. 8. ob 20.00: odprtje razstave – koncert: multiglasbenika Ana Kravanja in Samo Kutin ter vokalna skupina Za srce mo | Sv. Marjeta

→ 28. 8. od 10.00 do 16.00: otroška delavnica ustvarjanja grafik | Sv. Marjeta

→ 04. 9. ob 15.00: delavnica ustvarjanja grafik za odrasle |pogovor o življenju z umetnostjo – kaj pozitivnega prinese sodobna umetnost v današnjem času | Sv. Marjeta

→ vsak dan od 15.00 do 20.00: vodenje po razstavi

→ vsak dan: potujoča razstava Potovke | Sv. Marjeta, domačija Pr’ Lenart, Sv. Katarina

→ v oktobru: predstavitev razstave | Domačija Pr'Lenart

O projektu:

Hiša na hribu je del projekta V NAROČJU kulturne in naravne dediščine, ki ga prek razpisa LAS za mesto in vas s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja sofinancira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Hišo na hribu izvajamo sicer že šesto leto. Naše vodilo je sodobno umetnost raztegniti v čas in prostor, ki je poleg kulturne dediščine tudi del naravnih lepot v okolici Ljubljane.

O razstavi:

Razstava je zasnovana tako, da se dela umetnikov med seboj prepletajo. Glavni eksponat je MI:ZA. Delo je prispevalo več kot 70 posameznikov iz desetih različnih držav. Delo MI:ZA povezuje umetnike z ljudmi naše vasi, naše občine, ljubljanske pokrajine in tudi Slovenije, Evrope, naše Zemlje, da bomo segli do Tistega, kar je nad vsemi nami vsem Istega.

Beseda MIZA je sestavljena iz dveh delov: iz zloga MI, ki pomeni nas – množico ljudi, in zloga ZA, ki pomeni, da smo skupaj za nečim; pa tudi da smo za nekaj; da smo za stvar. Torej je izraz MIZA simbol, ki označuje predmet/objekt, za katerim se zbirajo najrazličnejše skupine in večje ali manjše skupnosti. V našem primeru smo se umetniki podali na skupno ustvarjanje z zavedanjem, da je pot lahko tudi tvegana, kajti zavedamo se, da živimo v času, ko se kakršnakoli partnerstva zelo hitro razhajajo, saj čas ni naklonjen poglabljanju, temveč vsiljuje podivjane efekte in hitrost, ki razgrajuje in ne povezuje. MI pa smo ZA udejanjanje sočutnega sožitja občutljivih posameznikov. Miza je sestavljena iz posameznih deščic, ki so hkrati tudi lesorezi. Lesorezi in vsebina mize bodo vodilo razstave vseh razstavnih prostorov pri Sv. Marjeti, ki so: glavna izba, dve kleti in skedenj.