Razstava KUD Veselih Umetnikov s prijatelji

Petek, 16.12.2022

Veseli umetniki in prijatelji se, po asocialnih letih, vračamo v kulturni dom Medvode z razstavo umetniških del in projekcijo kratkih filmov nastalih v zadnjem času.

Veseli umetniki in prijatelji se, po asocialnih letih, vračamo v kulturni dom Medvode z razstavo umetniških del in projekcijo kratkih filmov nastalih v zadnjem času.

Večina profesionalnih umetnikov nas živi v Medvoški občini, ostali pa so z njo tako ali drugače povezani. Prav tako so likovna in filmska dela nastala večinoma na tem področju ali pa so z Medvodami povezana preko ustvarjalcev.

Sama razstava je plod različnih likovnih področij in tehnik. Tu bo moč videti slike, fotografije, grafike, kipe, lutke, scenografske elemente, keramiko,… Torej skoraj vse kar je likovna zgodovina ponudila do sedaj.

Za samo predstavitev filma smo se odločili za kratkometražni format in pester nabor žanra in filmskih prijemov. Filmski svet v malem bo prestavljen z stop motion animacijo, eksperimentalnim filmom posnetim s camero obcuro, kratko igranim trilerjem, muzikalom in

kratko igrano dokumentarnim filmom z vložki animacije.

Prvič tako obsežno in na tako visokem nivoju, a v Medvodah še nikoli videno.

Na odprtju se bo predstavila Danijela Nartnik z svetlobnim perfomansom.

Za glasbo bo tradicionalno  poskrbel Jure Plestenjak aka DJ Plesti aka Ule Nakova.

Torek, 20. december ob 19. uri

 

Razstava: Slike, risbe, fotografije, grafike,  kipi,  lutke, scenografski elementi, keramika, oblikovanje, … :

 

Slikarstvo:

Zoran Lesjak

Duša Jesih

Peter Gaber

Andreja Eržen

Katarina Vladimirov Young

Tomaž Milač

Tina Drčar

Gregor Nartnik

 

Fotografija:

Lea Jazbec

Emina Djukić

Nino Mihalek

Mare Mutić

Željko Stevanič

 

Lutke, keramika, oblikovanje :

Koyaa Kolja Saksida

Studio Prapra- Sara Badovinac in Peter Zabret

Mandale in lovilci sanj Dorothee Drouet & Sandrine Le Boulenge

Nika Stupica in Boštjan Jan

 

Glasba:

Jure Plestenjak aka DJ Plesti aka Ule Nakova

 

Ples:

Svetlobni perfomans Danijela Nartnik

  

Kratki filmi:

Koyaa- Ležalnik, stop motion animacija (p.Zvviks, r. Kolja Saksida)

Solinar, eksperimentalni - camera obcura (p.r. Lea Jazbec)

Horror never remains buried deep enough - animacija (p. 666 Productions, Strup, r. Jaka Kramberger)

Kurentova Luna, kratki igrani (p. 666 Productions, r. Tomaž Gorkič)

Osvoboditev libida, muzikal (p.Studio Virc, r.Žiga Virc)

Babičino seksualno življenje, kratki igrano dokumentarni (p.Studio Virc, r.Urška Djukić)

 

 

Slikarstvo:

 

Zoran Lesjak

Zoran Lesjak (1974) živi v Medvodah, dela pa tam, kamor ga vodi delo. Študij slikarstva je zaključil z diplomo pri profesorju Darku Slavcu leta 2007, na Visoki šoli za risanje in slikanje – Arthouse v Ljubljani. Svoja dela razstavlja tako doma, kot v tujini. V želji po spoznavanju novih kultur, ljudi in krajev se udeležuje različnih likovnih kolonij, projektov in ex-temporov.

Leta 2013 je ustanovil svoje podjetje Atelje Lesjak, kjer je tudi zaposlen.  Svoje likovno znanje od 2016 izkorišča za potrebe scenografije v filmih, reklamah in videospotih. Na področju filma dela tudi na drugih funkcijah, kot direktor filma, production runner, scenski delavec,…  Prav tako od leta 2013 v kulturno umetniškem društvu Veselih umetnikov opravlja funkcijo predsednika in skrbi za delovanje likovne sekcije. S prijatelji je leta 1998 ustanovil društvo Mladinski kulturni center Medvode, sedaj Javni zavod Sotočje Medvode. V društvu je v prvih letih deloval kot podpredsednik, predvsem pa skrbel za pestro likovno in  kulturno-umetniško dogajanje. Do poletja 2016 je deloval kot kurator Galerije Jedro.

 

 

Duša Jesih

Duša Jesih (1977) je diplomirala in magistrirala na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, se študijsko izpopolnjevala na Cité Internationale des arts v Parizu in naposled magistrirala na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2015 je za svoje študijsko delo prejela študentsko Prešernovo nagrado. Od leta 2007 deluje kot svobodna umetnica, ki se v svoji praksi posveča predvsem slikarskemu mediju, znotraj katerega je od začetnih ekspresionističnih teženj prešla v ultimativno abstrakcijo geometričnih oblik. Navdihnjena z najbolj bazično vizualno govorico ustvarja grafične in stilizirane podobe, ki so v današnjem preobilju vizualnega dojeti kot nekakšni arhetipi sodobnega sveta. Avtorica živi in deluje v Ljubljani.

 

 

Peter Gaber

PETER GABER – SLIKAR IN ILUSTRATOR_Avtor o sebi_Strastno rad raziskujem in spoznavam naš svet in bitja v njem. Potem pa svoja spoznanja in občutke na spreminjam v najrazličnejše likovne izdelke. Biografija_1980 Rojen v Ljubljani. 2001-2005 Študiral na dodiplomskem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Hermanu Gvardjančiču in doc. Borutu Vogelniku. 2006 Diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Hermanu Gvardjančiču in izr. prof. Borutu Vogelniku. 2006-2008 Nadaljeval študij Formalizirane geste na podiplomskem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. 2008-2015 Soavtor projekta Oba/Oboje s slikarko Renato Grmovšek. 2009 Magistriral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri izr. prof. Borutu Vogelniku. 2017 Del slikarske izmenjave (Loški muzej Škofja loka – Galerija Güler Sanat, Turčija). 2017-2019 Član strokovnega sveta za področje kulture v Javnem zavodu Sotočje v Medvodah.

// Portfolija: https://www.artstation.com/petergaber1 //

 

Andreja Eržen

Andreja Eržen je diplomirala iz slikarstva in likovne teorije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pod mentorstvom prof. Franc Novinca in dr. Jožef Muhoviča. Večinoma ustvarja na področju slikarstva, grafike in instalacije. Že vrsto let se posveča instalacijam s svetlobnimi in kinetičnimi objekti, v zadnjem času s klasičnim oljnim slikarstvom in grafiko. Do sedaj je imela več samostojnih in skupinskih razstav v Sloveniji in tujini, kot so mednarodni likovni festival MillsART v Avstriji l. 2021 in Arteria, mednarodni likovni festival v Novigradu 2017. Je prejemnica nagrad, kot so prvo mesto na natečaju ROGlight 2016 in odkupne nagrade Gorenjskega muzeja na Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU 2016. 

 

Katarina Vladimirov Young

Katarina Vladimirov Young je končala študij slikarstva v Ljubljani. Po končanem študiju, l. 2005, se je preselila v Prago. Poleg slikarstva in risbe ustvarja tudi na področju ilustracije. V zadnjih letih se posveča predvsem risbi. Skozi osnovne risarske tehnike kot so grafit, svinčnik, oglje, tuš in akvarel razvija samostojno ekspresivno moč risbe.

 

Tomaž Milač

Tomaž Milač (1978) je zaključil Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, leta

1997 se je vpisal na Visoko šolo za risanje in slikanje (Arthouse College for Visual Arts) v

Ljubljani in jo tudi uspešno zaklučil pod mentorstvom Darka Slavca in Mladena Jernejca.

Leta 2005 je zaključil še Pedagoško fakulteto v Mariboru.

Tomaž Milač je celjski umetnik, ki na svojih slikarskih platnih v ospredje postavlja figuro v

pop artistični formi, ki je tudi intenzivno pripovedna. Kot slovenski umetnik mlajše generacije

se zaveda realnosti sodobnega trenutka in deluje pričakovano ter odzivno v javnem prostoru,

hkrati pa se opira na intimno notranjo izkušnjo lastnega doživljanja. Lahko bi rekli, da je

avtorjeva vizualna obravnava problematike nekakšna izpopolnjena mešanica aktualne prakse,

ki jo v tehničnem smislu velikokrat podpira tudi mešana "kolažna" izvedba. Skratka v preobsežnosti splošne vidne medijske sporočilnosti se umetnik pomika v polje slikovnega govora, ki je poln vizualno simbolnega okrasja in optičnih referenc.

 

Tina Drčar

Tina Drčar ( 1977, Celje ) samozaposlena v kulturi, je leta 2004 diplomirala na visoki strokovni šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, pri profesorju Marku Butini in profesorici dr. Tanji Mastnak. V Študijskih letih od 2001 do 2005 je sodelovala v slikarskem tandemu z Binetom Skrtom ( murali : Mala šola , Mrtvaški ples, Apokalipsa). Velike zidne slike ( murali )so njena ljubezen, vidne na zidovih Metelkove mesta (Globina 14 in 15, Paviljon- Pahljača, Deka iz Šutke....) Raziskuje tudi druge slikarske tehnike in medije. Sodeluje v projektu Svetlobna gverila,Urbani likovni projekti (Metelkova), izdeluje plakate ( Defonija – nagrada

Zlato gnezdo 2010, Rozin teater, Menza pri koritu). Sodeluje pri slikanju scen za Dramo, Balet in Opero v Ljubljani, Ptujski in Koperski teater. Aktivna je tudi v delu z otroci , likovne delavnice ( Španski borci, Metelkova mesto, Šuto Orizari ).

Ukvarja se tudi z humanitarnimi akcijami, tako je leta 2009 in 2010 izvedla akciji Za otroke Šutke (obleke, šolski inventar, barve za obnovo OŠ. Ramiz i Hamid u Šuto Orizari , Makedonija ).

Svoja umetniška dela razstavlja v Sloveniji (Škuc, Ministerstvo za kulturo, Kresija, Vžigalica...) in tujini (Cveta Zuzozič paviljon – Beograd, MKC – Skopje, muzej Robevci – Ohrid ). Živi v Ljubljani, ustvarja v AKC Metelkova mesto.

 

Gregor Nartnik

Gregor Nartnik (1972) se že od malega ukvarja z razvijanjem vizualnega talenta.  Diplomira iz slikarstva leta 2000 na Visoki šoli za Risanje in slikanje - Arthouse v Ljubljani. Senzibilne vsebine likovnega sveta, ter spoznanje brezpogojne ustvarjalne svobode, povzročita nepovratno notranjo prenovo in nenehno lakoto po novih izkušnjah in spoznanjih. Kmalu ga zanimanje iz ploskve potegne v prostor, zato se začne ukvarjati s kiparstvom,scenografijo in arhitekturo.

 

 

Fotografija:

 

Lea Jazbec

Lea Jazbec (1979), samozaposlena v kulturi, intermedijska umetnica je leta 2012 magistrirala na (Accademia di Belle Arti di Venezia), Benetke, IT. Eksperimentiranje, načrtno prehajanje med mediji in svetloba so osrednjega pomena znotraj Leine umetniške produkcije, medtem ko sta narava in človekovo stanje pogosto v središču njenih raziskovanj. Njeno zanimanje se usmeri v svetlobo in prostor v letih 2008/2009, med specializacijo na akademiji ter AIR programom pri fundaciji Bevilacqua La Masa, Benetke, Italija. Od leta 2010 naprej in znotraj serije Čas-oko-telo (2010–2022) so različni mediji sredstva, s katerimi sestavlja prostorsko specifična dela in organizme – instalacije. Moja trenutna pozornost je usmerjena v javni prostor, dela in projekte z lokacijsko (site-specific) in prostorsko pogojenimi vsebinami ter projekti v zvezi z naravno, kulturno in industrijsko dediščino ter zapuščenimi prostori, potrebnimi revitalizacije.

 

Emina Djukić

Emina Djukić (1982) ustvarja na razširjenem področju vizualne umetnosti s sidriščem v fotografiji. Diplomirala je iz vizualnih komunikacij (s kritiko velikih oglasnih panojev) in nato delovala kot oblikovalka in fotografinja s statusom samozaposlene v kulturi. Kasneje je opravila magistrski študij iz fotografije na VŠVU v Bratislavi. Kot ustvarjalka je sodelovala na mnogih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini ter izdala tri avtorske knjige (Iskanje obzorja (soavtor Jaka Kramberger), Breme svobode in Color). Od leta 2014 poučuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani. Sodeluje tudi v uredniškem odboru revije Fotografija.

 

Nino Mihalek

Nino Mihalek (1949), rojen v Ljubljani in odraščal v Trstu, sedaj živi na Golem brdu.

Resneje z fotografijo začne leta 1984, med ZOI v Sarajevu. Kasneje sodeluje kot image-maker za 13 let na Aerodromu Ljubljana, istočasno tudi tu zelo plodno deluje za Revijo obramba in Krila na področju letalstva. Delal je tudi v Milanu na področju castinga za reklamno industrijo ter kasneje kot iniciator lepotnih tekmovanj za revijo Svijet v Portorožu in na Hvaru. Dolga leta je objavljal v In-flight magazine Adrie Airways, sodeloval z letalsko agencijo Swissair, ter sporočal letališke novosti v dnevnem tisku. Od konca 80-ih let do danes je  pripravil že vrsto razstav, kot zadnjo pa leta 2019 v Kulturnem domu Ivana Cankarja v Ljubljani z naslovom »Zrak-Zrak«. Istega leta je pripravil knjigo o Melaniji Knaus por. Trump. Sedaj postavlja razstave iz bogatega gradiva lastnega arhiva, npr. za 40. obletnico ZOI v Sarajevu.

Pričujoči izdelek je delovno gradivo za fotografsko razstavo, ki zaradi razmer v Beli hiši ni bila realizirana.

 

Mare Mutić

Mare Mutić (1969) je samostojni kulturni ustvarjalec v različnih zvrsteh vizualnih umetnosti. V umetniškem delu večinoma raziskuje fotografijo in video. Razstavlja doma in v tujini. Njegovo fotografsko oko se osredotoča na gledališče, arhitekturo, naravo in urbano življenje. Živi in deluje v Ljubljani

 

Željko Stevanič

Željko Stevanić je profesionalni freelance fotograf od leta 1994. Sodeloval je z različnimi tiskanimi in internetnimi mediji, oglaševalskimi agencijami in filmsko industrijo v Sloveniji do 2003. Potem je za nekaj časa vstopil v uredniške vode in postal urednik fotografije pri založniških hišah Delo revije d.d. in Tedenski žurnal d.o.o. do 2008, ko je ustanovil lastno fotografsko agencijo IFP. Kot fotograf je na filmskih setih sodeloval od leta 2002, od leta 2007 pa tudi kot scenski fotograf pri gledaliških produkcijah. Poleg običajnega izobraževanja (SŠOF in FF – univ. dipl. um. zgodovinar) se je izpopolnjeval tudi na mojstrskih tečajih pri velikanih dokumentarne in foto žurnalistične fotografije kot so Christopher Morris (VII Agency), Marcus Bleasdale (VII Agency), Yuri Kozyrev (Noor) in Jerome Delay (AP). Dejaven je bil tudi na umetniškem področju in je doslej sodeloval na 28 samostojnih in skupinskih razstavah tako doma kot v tujini. Med drugim je prejel domače in mednarodne nagrade na področju fotografije. V času lockdown-a se je ukvarjal s fotografsko serijo večkratnih osvetlitev na temo pandemije korona virusa Covid-19, v kateri je združil fine art z dokumentarno fotografijo in skozi ta fokus orisal svoje videnje odziva slovenske družbe na pandemijo v Ljubljani. Poleg dokumentarnih projektov (knjiga Sramota, protesti) se ukvarja tudi s fine art fotografijo v kateri raziskuje predvsem svetlobo in senco kot orodje potujitve motivov iz stvarnega sveta. 

 

Lutke, keramika, oblikovanje :

 

Koyaa - Kolja Saksida

KOLJA SAKSIDA (1981) je magistriral na švicarski univerzi ECAL (University of Art and Design, Lausanne). S filmom se ukvarja interdisciplinarno, predvsem pa kot režiser, producent in pedagog. Pri petnajstih letih je odigral svojo prvo filmsko vlogo v kratkem filmu Naprej, sledili so filmi Rop Stoletja, Vrvohodec,Temna stran lune in celovečerni filmi Jebiga, Slepa Pega, Rudi Omota, Instalacija ljubezni... Kot asistent režije je sodeloval pri nastajanju z oskarjem nagrajenega filma Nikogaršnja zemlja. Njegova lutkovna animirana serija Koyaa je bila prvič predvajana na slovenski nacionalni televiziji v sezoni 2005. S številčno ekipo je realiziral kratki lutkovni animirani film Mulc – Frača. Sledili so avtorski filmi Koyaa – Lajf je čist odbit, Azulejo ali vizualna iluzija, Koyaa – Roža, Koyaa – Razigrani avtomobilček, Koyaa – Divji ležalnik, Koyaa – Leteči zvezek, Koyaa – Plešoče nogavice, Koyaa – Vztrajne nalepke in Koyaa – Zmrzljivi šal... idr. Njegovi kratki filmi so bili prikazani na več kot 250-ih mednarodnih festivalih in drugih prizoriščih. Kolja je bil povabljen kot rezidenčni umetnik na CEC Arts Link (New York), Open Workshop (Danska), Talent Campus (Berlin in Sarajevo), Nipkow program (Berlin), Prime 4 Kids's Family program (Berlin) in in CEE animation workshop (Ljubljana, Trebon, Budimpešta). Kot producent svoje aktivnosti usmerja tudi v razvoj in realizacijo idej drugih avtorjev in poskrbi, da iz začetnega sinopsisa nastane avtorski animirani film bodisi v tehniki stop animacije bodisi v 2D tehniki. Animirane filme in serije soustvarja v sodelovanju s številnimi domačimi in tujimi umetniki, soustvarjalci, partnerji in koproducenti. V zadnjih letih je kot producent poskrbel za realizacijo animiranih filmov Slovo (r. Leon Vidmar), Liliana (r. Milanka Fabjančič). Trenutno nastaja v njegovi produkciji animirani film (Ne)zaželene reči: Včerajšnji časopis (r. Leon Vidmar). Film bo del mednarodnega celovečernega omnibusa realiziranega v tehniki stop animacija.

Kot urednik in soavtor besedil je sodeloval pri nastanku Animirajmo! - priročnik za animirani film v vrtcih in šolah (Zavod RS za šolstvo, 2016). Kot mentor in producent vodi delavnice animiranega filma in usposabljanja za otroke, mladino in odrasle. Kratki animirani filmi, ustvarjeni na delavnicah, prejemajo številne nagrade doma in v tujini. Kolja je izredni profesor za področje animiranega filma na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici. Kolja je član združenja European Film Academy, član društva slovenskega animiranega filma (;DSAF) in član društva avdiovizualnih producentov Slovenije (DAVP) in ustanovitelj produkcijske hiše ZVVIKS.

 

Studio Kaolin - Nika Stupica in Boštjan Jan

Studio Kaolin in Nika Stupica

Podjetje Kaolin je družinsko podjetja. Razvilo se je iz keramičnega ustvarjanja slovenske ustvarjalke Nike Stupica, ki predstavlja predstavlja kreativni del. Tehnični del ekipe, lastnik in ustanovitelj podjetja pa je Boštjan Jan.

Nika Stupica, umetnica porcelana in oblikovalka v podjetju: Diplomirala sem iz keramike na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Po formalnem izobraževanju sem se udeležila številnih delavnic in tečajev s področja keramike, kjer sem nadaljevala poglobljeno učenje na področju keramike.Zelo veliko pa sem se naučila iz napak pri delu v svojem studiu.

Sodelovala sem na številnih razstavah v Sloveniji in tujini. Med drugimi tudi na vseevropski razstavi European Ceramic Context in v programu rezidenčnega umetnika na Bornholmu na Danskem.

V našem studiu je skoraj ves porcelan, ki ga izdelujeva, ulit v mavčne kalupe. Uporabljava izjemno bel in prosojen porcelan. Surova površina še ne popolnoma suhega porcelana je pogosto izrezljana, stružena, dodane je relief z nanašanjem tekočega porcelana ali pa je končna dekoracija dosežena z voskom in glazuro.

Navdih najdeva v svetu okoli sebe: narava, listi, cvetje, kamenčki na tleh, zvite veje, stara razpadajoča fasada stavbe, različne barve zemlje, zanimiv vzorec blaga. V naši zbirki lahko najdete izvrsten porcelan za vsakodnevno uporabo kot tudi zbirateljski porcelan.

 

Zobna ura -  Studio Prapra- Sara Badovinac in Peter Zabret

Studio Prapra je interdisciplinarni oblikovalski kolektiv, ki deluje na projektih od grafičnega oblikovanja, oblikovanja razstav in produktov. Zasnovala sta ga arhitektka in oblikovalka Sara Badovinac Zabret in tekstopisec Peter Zabret. Kolektivu se priklapljajo in odklapljajo različni posamezniki, ki s svojimi znanji in idejami soustvarjajo projekte, katerih kvaliteto potrjujejo tudi številne mednarodne in slovenske nagrade.

 

Mandale in lovilci sanj Dorothee Drouet & Sandrine Le Boulenge

Dorothee Drouet je bila rojena v Seulu v Južni Koreji, nato z bratom posvojena v ljubečo francosko družino. Odraščala je v dolini Loare v Franciji, kjer je diplomirala na šoli za kulinariko.  Zadnjih 15 let je živela v ZDA, v Koloradu in Kaliforniji, kjer je delala kot slaščičarski šef. S postopnim napredkom je odprla svoje slaščičarsko podjetje. Pred kratkim sta se s fantom odločila, da se preselita v njegovo čudovito rojstno deželo, Slovenijo. Zdaj živita v hribih, na Starem vrhu.

Poleg slaščic, se umetniško izraža tudi z izdelovanjem mandal in lovilci sanj.

 

Pred letom in pol so eni izmed njenih najboljših prijateljic, Sandrine iz Belgije ( s katero sta se spoznali v Koloradu)   odkrili raka na dojki. Od takrat je prestala mnogo kemoterapij, radioterapij in operacij, medtem ko se je rakavo obolenje razširilo na možgane in pljuča. Lansko leto je bila povabljena na »Televie« v Belgiji (Télévie je dobrodelna akcija, ki jo v francosko govoreči Belgiji in Velikem vojvodstvu Luksemburg organizira RTL-TVI od leta 1989 v korist F.R.S.-FNRS. Zbira sredstva za pomoč znanstvenim raziskavam v boju proti raku in levkemiji pri otrocih in odraslih. Konča se s televizijskim zaključnim večerom), kjer je podarila ček, za finančna sredstva, ki so jih zbrali v njenem podjetju preko različnih dogodkov preko celega leta.

Po tem dogodku sta se Dorothee in Sandrine odločili, da bosta tudi sami prispevali po svojih najboljših močeh. Svojo kreativnost sta tako izkoristili za izdelavo mandal in lovilcev sanj. Ta projekt ju je še tesneje povezal in jima za cilj postavil pomoč pri raziskavah rakavih obolenj. Obe upata, da bo s prodajo njunih izdelkov, naslednje leto v maju, Sandrine zopet donirala organizaciji Televie.

 

 

Ples:

Svetlobni perfomans Danijela Nartnik

Danijela Nartnik, ognjena artistka z dvema desetletjema delovanja na področju ognjenih in svetlobnih performansov, žongliranja in otroških animacij. Nastopala je na mnogih festivalih doma in v tujini ter slavnostnih dogodkih. Sodelovala je z raznimi skupinami in glasbeniki, in sicer v žonglerskih in ognjenih nastopih s skupino “Cirkus pri koritu”, ognjenih predstavah z mojstrico gongov Mojco Moryo Malek, ognjenih predstavah ob spremljavi afriških bobnov ter ognjenih nastopih s skupino Elementali. Organizirala je festival Ognjenica, srečanje ognjenih artistov, ki se je zgodil dvakrat v sodelovanju z gledališčem Ana Monro v Ljubljani. Zavod za produkcijo, razvoj in oblikovanje vsebin PRO-V fireart.si

 

 

Glasba:

Jure Plestenjak aka DJ Plesti aka Ule Nakova

Jure Plestenjak aka Ule Nakova (Grafik, multi instrumentalist) je glasbenik, producent in DJ, ki vedno znova premika meje elektronske glasbe v nove smeri. Pri svojem delu raziskuje in eksperimentira z analognimi zvoki, posnetimi z različnimi neinstrumentalnimi predmeti in zvoki narave v kombinaciji z računalniškimi tehnikami komponiranja. V živem nastopu vključuje mešanje različnih stilov glasbe, ki prej niso bili raziskani.

 

DISCOGRAPHY: _V.A.-Softball EP, Glorio Music,Slovenia, 2012, V.A.-Nang Presents:From The Stars  Vol.2, Nang Records, UK, 2011, Ule Nakova-Jagaba, Pizzico Nobel,Italy, 2010 , Ule Nakova-Kravji Bal EP, Glorio Music, Slovenia, 2010, V.A.-For An Old Dope, New Aestethics, Pizzico Records, Italy, 2009

COLLABORATIONS:_Ichisan & Nakova-Mrk EP, Cosmic Pint Glass, UK, 2016, Ichisan & Nakova-Pionir, Nang Records, UK, 2010 , Ichisan & Nakova-Povratak Otpisanih, Pizzico Nobel, Italy, 2008, Ichisan & Nakova-Alpski Disko, Pizzico Nobel, Italy, 2008, Ichisan & Nakova-Filter 57, Disciple Of Groove, Spain, 2007_REMIXES:_Discodromo-Viaggio Verso Pegaso, Internasjonal, Norway, 2011, Billy Bogus-Alphabet City (Ichisan & Nakova rmx) Pizzico Nobel, Italy, 2009, Junji Masayama-Red Lantern (Ichisan & Nakova rmx) Pizzico Nobel, Italy, 2008 _ALBUMS:_Ichisan & Nakova-Yugo Tempo, Nang Records, UK, 2010_COMPILATIONS:_V.A-We Are 5, Nang Records, UK, 2011, V.A.-Nang Presents The Array, Vol.2, Nang Records, UK, 2011, V.A.-Nang Presents From The Stars, Vol.1, Nang Records, UK, 2010, V.A.- Beach Disco Sessions ,Nang Records, UK, 2010, V.A.-The Array Vol.1, Nang Records, UK, 2009 _PROJECTS:_Ekoart, MKC Medvode, Awarded for best slovenian volunteer project, 2011

SOUND AND MUSIC FOR EXHIBITIONS PROJECTS: Čas Titan - Sound and light installations, multimedia solo exhibiton project by Lea Jazbec, curated by Juanita Košir, Tržič Museum, Slovenia, audio for installation: Jure Plestenjak, 2015, Zoran Lesjak, Solo exhibition, Library Sotočje, Medvode, audio by Jure Plestenjak,  2008 & 2018.

 

 

Kratki filmi:

 

 

Koyaa- Ležalnik, stop motion animacija (p.Zvviks, r. Kolja Saksida)

Glej Lutke, keramika, oblikovanje - Koyaa - Kolja Saksida

 

Solinar, eksperimentalni - camera obcura (p.r. Lea Jazbec)

Glej Fotografija-Lea Jazbec

 

Horror never remains buried deep enough - animacija (p. 666 Productions, Strup, r. Jaka Kramberger)

Jaka Kramberger (1977) je leta 2008 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer Vizualne komunikacije. Kot samozaposlen v kulturi se ukvarja z različnimi področji vizualnega ustvarjanja - oblikovanje, ilustracija, fotografija, predvsem pa gibljive slike – video, film, animacija. Od leta 1999 pa do danes je sodeloval pri nastanku preko 30 animiranih filmov; kot scenarist, režiser, animator, scenograf, rekviziter, snemalec in montažer, predvsem v začetnih filmih pa tudi kot vse to hkrati.

 

Kurentova luna, kratki igrani (p. 666 Productions, r. Tomaž Gorkič)

Tomaž Gorkič (1974) je filmski in gledališki režiser, scenarist in montažer, ki uatvarja v Sloveniji in Italiji. Njegov filmografija obsega dva celovečerna igrana filma in več kot deset kratkometražnih filmov, ki so bili prikazani na številnih mednarodnih filmskih festivalih in so skupaj osvojili več kot 50 mednarodnih filmskih nagrad.

Gorkičev celovečerni prvenec Idila (2015) je navdušil doma in v tujini, prejel 21 nagrad na mednarodnih filmskih festivalih, od tega kar šest na 18. Festivalu slovenskega filma, kjer je Idila prejela tudi vesno za najboljši film festivala. Marcel Štefančič, jr. je Idilo razglasil za »najradikalnejši slovenski film po osamosvojitvi« (Mladina, 2015). Njegov drugi celovečerec je satirična grozljivka Prekletstvo Valburge (2019), ki je po mednarodni premieri na prestižnem 52. SITGES festivalu žanrskega filma v Španiji, prepotovala svet preko udeležbe na več kot petdesetih filmskih festivalih in prejela osem nagrad za najboljši film.

 

 

Osvoboditev libida, muzikal (p.Studio Virc, r.Žiga Virc)

Filmski in televizijski režiser Žiga Virc (r. 1987) je diplomiral na AGRFT. Z diplomskim filmom “Trst je naš!” je bil v 2010 nominiran za o s k a r j a  v  k a t e g o r i j i k r a t k i

 študentski tujejezični film.Leta 2016 je izšel njegov dolgo pričakovni igrano-dokumentarni

p r v e n e c “ H o u s t o n , i m a m o problem!”, ki je še pred premiero vzbudil ogromno zanimanje mednarodne javnosti, postal koprodukcija z HBO Europe, premierno pa je bil predvajan na Tribeca Film festivalu v New Yorku, kjer je Žigo pozdravil tudi Robert

De Niro, ustanovitelj festivala. Žiga je trenutno v postprodukciji novega celovečernega igranega film Poslednji heroj, v katerm nastopa Angeliki Papoulia, sicer poznana s filmov Yorgosa Lanthimosa in mnogih drugih. “Houston, imamo problem!” je postal drugi najbolj gledan slovenski film v kinih v 2016. Po premieri na Tribeci v New Yorku aprila 2016, je

imel film evropsko festivalsko premiero v tekmovalnem programu Karlovy Vary, v Puli je osvojil 2. mesto po izboru publike in dobil posebno priznanje žirije, na Mediteran Film Festivalu pa nagrado publke. Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu je film osvojil

vesne za najboljši celovečerni film, za najboljšo moško vlogo in za najboljšo montažo. Film je bil sprejet na BFI London, Portorožu, Varšavi, Zurichu, DokuFest Prizrenu, Stockholmu, Helsinkih, Trstu... Film je bil kandidat Slovenije za tujejezičnega oskarja, julija 2017 pa

ga je izdala tudi svetovna spletna platforma Netflix. »Houston« je bil kandidat za slovenskega tujejezičnega oskarja. Kratki igrani film “Selitev” (ang. “A New Home”) je imel septembra

2016 svetovno premiero v tekmovalnem programu Toronto

International Film Festival od takrat pa je bil sprejet na več kot 100 festivalov in osvojil 10 nagrad.

Žiga je režiral tudi mnoge korporativne filme, TV-oglase, dokumentarne in kratke igrane filme ter zanje prejel več nagrad, med njimi tudi akademijsko in univerzitetno Prešernovo nagrado. Za njegov pristop so značilni dramatičen vizualni slog, uporaba glasbe, natančen pristop k narativni strukturi in predvsem privlačnost za široko publiko. Kot avtor je sodeloval s televizijami oz. ponudniki vsebin HBO Europe, Westdeutscher Rundfunk, Al Jazeera, RTV

Slovenija, finska YLE, italijanska RAI, grška ERT in Netflix. Njegovo delo je obeležilo več sto medijskih objav, intervjujev in kritik (izbor v prilogi), med drugim tudi v ključnih svetovnih filmskih medijih kot so Hollywood Reporter in Variety, Wrap, Eye On Film.

Leta 2012 je zaključil celoletno šolanje na Documentary Campus Masterschool, 2018 na scenaristični delavnici Sources 2 na Norveškem. Na filmskem festivalu v Varšavi je bil oktobra 2016 član žirije sekcije dokumentarnih filmov. Januarja 2017 je bil gostujoči predavatelj v ZDA na University of Columbia, University of Michigan in University of Pennsylvania. V letu 2017 je končal celoletno delavnico EAVE (European Audio

Visual Enterpreneurs). Žiga je sicer član Društva slovenskih režiserjev, AIPA, sodeluje pa

tudi v raznih komisijah, kot npr. v komisiji Slovenskega filmskega centra za produkcijo igranih, dokumentarni in animiranih celovečerni in kratkih filmov, komisiji za izbor slovenskega predstavnika za mednarodnega oskarja itd. V letu 2020 je festivalsko pot pričel tudi njegov kratki mjuzikl Osvoboditev libida. Žiga trenutno končuje svoj novi celovečerni film “Poslednji heroj”, ki je slovensko-grško-hrvaška koprodukcija, v fazi razvoja pa ima že 2

nova celovečerna filma.

 

 

 

 

Babičino seksualno življenje, kratki igrano dokumentarni (p.Studio Virc, r.Urška Djukić)

Urška Djukić je študirala na akademiji za umetnost Univerze v Novi Gorici. V letu 2016 je posnela kratki igrano-animirani film »Dober tek, življenje!« ter zanj prejela nagrado vesna za najboljši kratki film na 19. Festivalu slovenskega filma. Leta 2018 je ko-režirala film »The right one«, ki je imel kot del omnibusa SEE Factory Sarajevo mon amour, premiero v Cannesu, Directors’ Fortnight 2019. Istega leta je bila izbrana v 39. edicijo Cinéfondation Rezidence, kjer je razvijala svoj prvi celovečerni film z naslovom “Little Trouble Girls”. V letu 2021 je nadaljevala razvoj prvenca na delavnici Torino Film Lab. Urškin novi kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje je prejel številne nagrade, med njimi Glavno nagrado Grand Prix Tampere 2022, Vesno za posebne dosežke na Festivalu slovenskega filma 2021 in je nominiran za Evropsko filmsko nagrado EFA 2022.

 

Galerija