INDIJC HOČE U BRONX - Abonma Sotočje

Torek, 07.03.2023

V mesecu marcu nas čaka 6. abonmajska predstava, ki je zadnja v letošnji abonmajski sezoni.

V mesecu marcu bo v Kulturnem domu Medvode gostovalo Gledališče Koper s predstavo Indijc hoče v Bronx.

V mesecu marcu nas čaka 6. abonmajska predstava, ki je zadnja v letošnji abonmajski sezoni. Naslov nosi Indijc hoče u Bronx in je komedija. Tokrat k nam prihajajo iz Gledališča Koper. Predstava je nastala pod režijo Renate Vidič, premierno pa je bila igrana že leta 2022. 
Predstavo Indijc hoče u Bronx si bomo torej ogledali 16. marca ob 19.30 v Kulturnem domu Medvode. V mesecu marcu nas čaka 6. abonmajska predstava, ki je zadnja v letošnji abonmajski sezoni. Naslov nosi Indijc hoče u Bronx in je komedija. Tokrat k nam prihajajo iz Gledališča Koper. Predstava je nastala pod režijo Renate Vidič, premierno pa je bila igrana že leta 2022. 

Predstavo si bomo ogledali 16. marca ob 19.30 v Kulturnem domu Medvode. 

 

 

 

INDIJC HOČE U BRONX 
Režija: Renata Vidič
Predstava traja 1 uro in 10 minut in nima odmora.


Vstopnice za izven lahko kupite v času uradnih ur v TIC-u (Železniška postaja) ali uro pred predstavo na blagajni Kulturnega doma Medvode.  
Rezervacija vstopnic: kultura@zavodsotocje.si


O predstavi:
Avtobusna postaja na Peti aveniji v New Yorku pozno ponoči. Ob vidno prestrašenem in zbeganem Indijcu, tujcu v mestu, za katerega se kmalu izkaže, da ne razume niti besede angleško, se na poti proti domu ustavita Joey in Murph, objestno razposajena fanta na začetku dvajsetih. Tujca sprva komaj opazita, toda njuna ugibanja, ali je ta zaradi tradicionalnega pokrivala »Indijc ali Turki«, iz nedolžnih šal kmalu prerastejo v posmeh, žalitev, celo fizično agresijo. Njuna igra vse bolj spominja na igro mačke z mišjo, saj izživljanje nad tujcem občasno prekineta, s čimer Gupti, tako je naslovnemu protagonistu ime, dajeta upanje, da mu bosta vendarle pomagala poiskati sina, ki živi v Bronxu. Igra doseže vrh v prizoru, ko iz telefonske govorilnice pokličeta sina, toda v trenutku, ko Gupta prevzame telefonsko slušalko, Murph prereže telefonski kabel in v znak maščevanja za svoje zavožene življenje Indijca tudi zabode. Ta okrvavljen lahko ponavlja le še besede, ki se jih spomni z »jezikovne ure« z nasilnežema: »dobrodošu« in »hvala«.


Čeprav enodejanka obravnava nasilje in njegove mehanizme, rasno nestrpnost, ksenofobijo in nezmožnost medkulturne komunikacije v ameriški družbi konec šestdesetih let prejšnjega stoletja, dramatik mladih nasilnežev ne prikazuje kot ulična prestopnika ali kriminalca, temveč kot luzerja s kriminalno preteklostjo, pri katerih so v procesu njune vzgoje odpovedale vse socialne ustanove. Njuna dejanja, vsako naslednje je bolj nesmiselno od predhodnega, so iracionalna, spodbuja pa jih zavedanje o lastni nepomembnosti in konfliktni spolni identiteti.


Igra Indijc hoče u Bronx je drugo dramsko besedilo leta 2020 preminulega ameriškega dramatika, scenarista in režiserja židovskega rodu Israela Horovitza.