PESTRO DOGAJANJE KULTURNEGA FESTIVALA LEGENDE MED VODAMI

Petek, 05.05.2023

Letošnji, že 6. Medvoški kulturni festival, ki nosi slogan LEGENDE MED VODAMI bo še bolj pester kot lanski. Trajal bo 8 dni.

Tudi v letu 2023 ne manjka novosti, ki jih boste na festivalu obiskovalci lahko doživeli, okusili in spoznali ter se za kratek čas preslikali med LEGENDE. Letos boste poleg tradicionalnih vsebin lahko celo okusili poustvarjene srednjeveške jedi, se z znanim arheologom sprehodili po arheoloških najdiščih, prisluhnili predavanjem o heraldiki in grajskem kompleksu Jeterbenk, prisluhnili legendam iz drugih krajev in se udeležili ustvarjalnih delavnic ter koncerta dveh legend: glasbeno-gledališke predstave Tesla v izvedbi Janeza Dovča in koncertu v izvedbi Joe Cocker tribute band-a.

Festival bo trajal 8 dni, od 15. do 22. maja, in bo udeležencem ponudil zanimive, zabavne in poučne vsebine.

Med 15. in 20. majem (razen četrtka) dopoldne se bo za osnovne šole in vrtce v mestnem jedru odvijala POTUJOČA USTVARJALNICA. Potujoča ustvarjalnica je tematska krožna učna pot, ki jo sestavlja pet postaj/delavnic. Vsebina učne poti je stik z dediščino prostora, v katerem živimo in odraščamo, in vprašanje, kako ta prostor in njegovo dediščino danes razvijamo naprej. Obiskovalci bodo ob obisku prejeli tudi zanimivo knjižico z različnimi zabavnimi nalogami, v kateri bo predstavljena vsaka od postaj:

  1. »Zastavoslovje in grboslovje«, JZSM
  2. »Legende o slovenskih krajih in legende po svetu«, JZSM in Viki Grošelj
  3. »Časovni stroj«, ESE prostovoljci
  4. »Obrazi sotočja«, Knjižnica Medvode
  5. »Zgodovinski kviz«, JZSM

 

PONEDELJEK, 15. MAJ

Ob 10.00 bo v Veliki sejni sobi občine Medvode potekala NOVINARSKA KONFERENCA s predstavitvijo festivalskega dogajanja ter POTUJOČE USTVARJALNICE s predstavniki Javnega zavoda Sotočje Medvode, vodjo festivala Sabino Spanjol in drugimi izvajalci.

Med 13.00 in 17.00 uro bo v Kulturnem domu Sora potekala kreativna delavnica za mladostnike: USTVARJALNI  BIVAK. Delavnico bo vodila Barbara Bališ Markovič, ki je profesorica likovne umetnosti, vsestranska ustvarjalka, predana ponovni rabi materialov v likovnem ustvarjanju  in nasploh. V izvajanje ustvarjalnih delavnic vpleta različne materiale, ki ponudijo ideje uporabe vsakodnevnih materialov za ponovno rabo. Spodbuja k iskanju novih zamisli za ustvarjalno druženje in preizkušanju novih ustvarjalnih tehnik, ki istočasno vzbujajo zavest razmišljana o razbremenitvi okolja. 

Zvečer ob 20.00 (v primeru dežja v Kulturnem domu Medvode) se dobimo na Tržnici Medvode na prvem POGOVORU POD LIPO, kjer nas čaka zanimiva predstavitev projekta Programa humanistične rezidence Branislave Sušnik. Projekt je raziskava o dvojni identiteti, dvojni pripadnosti in dvojnem pomenu dela Branislave Sušnik v kulturnih okoljih Slovenije in Paragvaja. Sam projekt se je začel leta 2019 z dejavnostmi v Medvodah, v Sloveniji, kjer se je ta slovensko-paragvajska antropologinja, jezikoslovka in arheologinja tudi rodila.    V letu 2021 je bila v različnih kontekstih in krajih predstavitev njene monografije in dokumentarnega filma. Le ta je nastal v okviru projekta z naslovom Hiša med vodami / Casa entre aguas Henrike von Dewitz, 2021. (vir: https://branislavasusnik.wordpress.com/).   Večer bo potekal ob projekciji pogovora paragvajske antropologinje Glorie Sappini Mezza, ki je bila prva rezidentka rezidence Branislave Sušnik in ob projekciji filma Hiša med vodami avtorice Henrike von Dewitz. Vstop je prost. Izvajalci: Založba Malinc, Francisco Tomsich, Henrike von Dewitz

 

TOREK, 16. MAJ

V taborniški hiški v Preski bo v torek, 16. maja, med 13.00 in 17.00 uro potekala delavnica »Ustvarjalni  BIVAK«, proti večeru pa se ustvarjanje seli na Tržnico Medvode, kjer se lahko ob 17.30 udeležite EKOUSTVARJALNICE. Obe delavnici bo vodila mentorica in profesorica likovne umetnosti, vsestranska ustvarjalka Barbara Bališ Markovič, predana ponovni rabi materialov v likovnem ustvarjanju  in nasploh. V izvajanje ustvarjalnih delavnic BIVAKA vpleta različne materiale, ki ponudijo ideje uporabe vsakodnevnih materialov za ponovno rabo. Ekoustvarjalnica pa je ime za ustvarjalno delavnico za otroke in družine, ki nosi podnaslov 'Bodi legenda' in gradi most med kulturo in ekologijo. Tematika bo recikliranje, delavnica bo ponudila idejo kako lahko materiale, ki jih vsakodnevno srečamo uporabimo na nov, drugačen in inovativen način. Jih ponovno uporabimo pri ustvarjanju z otroki v krogu družine in istočasno vzbuditimo zavest razmišljana o razbremenitvi okolja.

Ob 20.30 si bo na tržnici Medvode (v primeru dežja v Kulturnem domu Medvode) moč ogledati FILM  Vojvoda, režiserja Roger Michella. Vojvoda je zabavna, na resnične dogodke oprta zgodba o preprostem človeku, ki je s plemenitim namenom prekršil zakon in postal legenda. Leta 1961 je šestdesetletni taksist Kempton Bunton iz Narodne galerije v Londonu ukradel znameniti Goyev portret vojvode Wellingtona. Za razplet zgodbe kaj se je s portretom v nadaljevanju dogajalo izveste na predvajanju filma. Vstop je prost.

SREDA, 17. MAJ

Med 13.00 in 17.00 uro bo v Kulturnem domu Smlednik potekala kreativna delavnica za mladostnike: USTVARJALNI  BIVAK. Vodila jo bo Barbara Bališ Markovič, profesorica likovne umetnosti, vsestranska ustvarjalka, predana ponovni rabi materialov v likovnem ustvarjanju  in nasploh. V izvajanje ustvarjalnih delavnic vpleta različne materiale, ki ponudijo ideje uporabe vsakodnevnih materialov za ponovno rabo. Spodbuja k iskanju novih zamisli za ustvarjalno druženje in preizkušanju novih ustvarjalnih tehnik, ki istočasno vzbujajo zavest razmišljanja o okolju. 

Sredin večer si lahko popestrite z obiskom Knjižnice Medvode in literarno-glasbeno-vizualni dogodkom "DOTIKANJA z jagodami, nasmehi, grižljaji in cvrčanjem" (ob 19.30).

To je že šesta pesniška zbirka Agate Trojar. Rojstvo le te in prve korake digitalne oblike, bo avtorica predstavila z izjemnim glasbenikom ter umetniškim fotografom Ladom Jakšo. Odprla bosta vrata vizualnemu in  auditornemu dotikanju literarnih del. Mag. Ana Porenta je v spremni besedi  zapisala: " ... Pesmi zažuborijo in drsijo skozi nas kot reka, ki se ne ustavlja. Lahko nas odžeja, očisti, navdihne. Vabi nas, naj zaplavamo z njo in skozi njeno smer v sebi začutimo svojo." Pesniška zbirka je izbor najboljših pesmi in je nastala v letu 2022, za zaključno maturitetno nalogo Tadeje Taje Špenko, ki je zbirko uredila, oblikovala in ilustrirala. Zbirko je lektoriral Marko Črtalič, izjemen kulturni delavec v krajih ob Sori in Savi, ki pa je konec decembra 2022 preminul. Lektorsko delo je bilo zanj zadnje delo pred slovesom. Zbirka je bila natisnjena februarja 2023 v samozaložbi s podporo Kulturnega društva "Sejalec umetnosti". Zdaj pa se rojeva še njena digitalna oblika.

ČETRTEK, 18. MAJ

Med 13.00 in 17.00 uro bo v Kulturnem domu Sora potekala kreativna delavnica za mladostnike: USTVARJALNI  BIVAK. 

Ob 18.30 bo v Veliki sejni sobi Občine Medvode predavanje dr. Andreja Gasparija o arheoloških najdiščih Medvod z okolico in raziskavah grajskega kompleksa Jeterbenk. (ca 1 ura). Predavanje dr. Andreja Gasparija bo naslovilo geografsko-prometni pomen širše okolice sotočja Save in Sore od prazgodovine do srednjega veka s poudarkom na raziskavah jeterbenških gradov v letih 2007-2023. Poleg prazgodovinskih gradišč (Hraše, Hom, Gradišče na Medanskem hribu, Modrejan) in vodne depojske najdbe na območju nekdanjega slapu na Savi bodo omenjeni rimska grobišča in naselbinske najdbe pod Ladjo, poznoantična naselbina na Homu ter odkritje zgodnjesrednjeveškega najdišča na Rogu. Sledi oris začetkov smledniškega Starega gradu ter gradov na Gradišču nad Zavrhom, Modrejanu in Gradišču nad Drago. Glavnina predavanja je namenjena predstavitvi rezultatov arheoloških izkopavanj na Kašči, Gradišču nad sv. Marjeto in Jeterbenku.

Zvečer ob 20.00 se na Tržnica Medvode lahko udeležite POGOVOROV POD LIPO. Okrogla miza na temo: Prostor med vodami nekoč in danes, o tem kako so se spreminjali in oblikovali javni prostori v urbanem in ruralnem okolju nekoč in danes, vpliv zgodovine, in potenciali dediščine. Javni zavod Sotočje Medvode bo gostil: dr. Nevenko Bogataj, dr. Andreja Gasparija, Lovrenca Košenino, Anjo Slapničar, dr. Jurija Šilca in predstavnica Občine Medvode, Nataša Špilak. Vstop je prost.