RAZSTAVA PRIPOTOVANJA

Četrtek, 05.10.2023

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine smo v Rojstni hiši Jakoba Aljaža odprli razstavo Pripotovanja.

Razstava Pripotovanja je dobila prostor v kletnem prostoru na zahodni strani rojstne hiše Jakoba Aljaža. Vhod je obrnjen v smeri proti Triglavu in tako sam na sebi simbolno nagovarjajoč potencial. Prostor smo spremenili v kraj oddiha z ogledom razstave, ki vsebinsko povezuje sedanjost s preteklostjo. Razstavo sta postavili Mojca Senegačnik in Zvonka T Simčič, med artefakte sta poleg svojih skupnostnih del tiska in vezenja na platnu vključili tudi Potovke, nastale v letu 2023. Potovke so umetnine v kozarcih, kar omogoča, da umetniška dela v času razstave Hiša na hribu pohodniki premikajo po Polhograjskem hribovju.

Gre za ciklus razstavnih umestitev del sodobne umetniške produkcije Zavoda CCC, ki se bo letno menjaval, zajemal pa bo vključevanje sodobnih ustvarjalcev in sodobne kulturne produkcije v zgodovinsko okolje, priložnost, da obiskovalci spoznajo in prepoznajo kulturne akterje, ki nadaljujejo poslanstvo pomembnih zgodovinskih osebnosti iz teh krajev, kar je Jakob Aljaž zagotovo bil. Z odprtjem razstave v Rojstni hiši Jakoba Aljaža sta Zavod CCC in Javni zavod Sotočje Medvode 29. septembra 2023 prvič javno predstavila projekt in ob tem najavila gradnjo mreže Mobilnih zatočišč sodobne umetnosti.

Razstava, ki bo na ogled do septembra 2024, se pridružuje praznovanju Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine Slovenije. Odprta je 24 ur na dan.