PRVA ABONMAJSKA GLEDALIŠKA PREDSTAVA

Sreda, 18.10.2023

V nedeljo, 22. oktobra, se odpravljamo v Trst, kjer si bomo z abonenti Gledališkega abonmaja Sotočje ogledali predstavo KAKOR V NEBESIH v režiji Sama M. Strelca

Abonente Gledališkega abonmaja Sotočje obveščamo, da bo odhod avtobusov v nedeljo, 22. oktobra, ob 12. 00 izpred Kulturnega doma Medvode.

V Trst prispemo okoli 13.30 ure, čas do predstave pa bomo izkoristili za voden ogled Trsta. 

V kolikor vas voden ogled Trsta ne zanima, si lahko v tem času privoščite kavico ali se sprehodite ob obali.

Predstava se prične ob 16. uri v teatru SSG Trst, pred stavbo pa se dobimo ob najkasneje 15.45.

Prihod v Medvode je predviden okoli 20. ure.


KAKOR V NEBESIH

Zgodba o pomenu skupnosti in o smislu umetnosti v izvedbi velike igralske (in pevske) zasedbe bo dobrodošlica novi sezoni Slovenskega stalnega gledališča, ki se bo začela v soboto, 21. oktobra ob 20.00 s predstavo Kakor v nebesih švedskega scenarista Kaya Pollaka.

Koprodukcija tržaškega gledališča z Glasbeno matico in Mestnim gledališčem Ptuj je predstava, ki bo nagovorila občinstvo s pripovedjo o življenjskih dinamikah znotraj pevskega zbora, o preporodu človeka, ki se umakne »na konec sveta«, kjer spoznava nove življenjske vrednote in odnose. Režiser Samo M. Strelec je uresničil željo, ki je več let tičala v njegovem predalu. Navdušil se je za to zgodbo pred desetimi leti, ko je prebral dramsko adaptacijo, ki je nastala po scenariju švedskega filma. Pritegnila sta ga dva aspekta: vprašanje o vlogi umetnosti tudi izven »poklicnih« krogov in tista nevidna mreža odnosov, ki povezuje ljudi in usode znotraj vsake skupnosti.

Protagonist predstave je dirigent na vrhuncu mednarodne kariere, ki mora iz zdravstvenih razlogov zapustiti koncertne odre. V želji po miru in samoti se vrne v rojstni kraj, kjer ga vaščani kmalu prepričajo, naj prevzame vodstvo cerkvenega zbora. Ko skozi pevsko sobo stopi v središče vaškega dogajanja, se začne dinamika odnosov v mali skupnosti spreminjati. Glasba osvobaja, tolaži, opogumlja, pripomore k temu, da vsak pokaže svojo najbolj intimno in avtentično naravo. Odnosi se utrjujejo, pevske sposobnosti, umetniške ambicije in vizije se razvijajo. Dirigent pa sklepa nova prijateljstva, najde sovražnike in se nepričakovano dotakne ljubezni. Drama govori o glasbi, ki lahko spreminja svet, ter o ljubiteljskem zborovskem petju, ki je na Švedskem zelo priljubljeno, na Slovenskem pa velja za najbolj množično ljubiteljsko umetniško dejavnost.

Uprizoritev mikrokozmosa zakotne skandinavske vasice, kjer se umetnost na pevskih vajah tesno prepleta z življenjem posameznikov, je zahtevala združitev moči in način dela, ki tudi onkraj metafore potrjuje moč skupnosti in sodelovanja.  V predstavi nastopajo igralci in pevci. Vlogo dirigenta Daniela Dareusa je prevzel priznani igralec, pianist, skladatelj in pevec Jure Ivanušič, ki je zaradi glasbenih izkušenj (tudi na področju dirigiranja) lahko nadgradil svojo kreacijo z globljim razumevanjem strasti in hrepenenj lika. Umetniško jedro Slovenskega stalnega gledališča je prisotno v celoti na velikem odru, v tesnem sodelovanju s številnimi gosti. »Skupnost« sestavljajo Tina Gunzek, Primož Forte, Nikla Petruška Panizon, Franko Korošec, Vesna Maria Maher, Romeo Grebenšek, Gregor Geč, Elena Husu, Danijel Malalan in Dejan Pevčević, ki je tudi asistent režiserja. Avtentično »švedsko noto« ponuja na Švedskem rojena igralka Mirel Knez.

V »vaškem cerkvenem zboru« pojejo tudi zborovski in solo pevci ter glasbeniki Julija Cante, Martina Feri, Marco Ghersetich, Thomas Grill, Claudia Sedmach, Beatrice Zonta in Cecilia Zoratti. Glasbeni vodja, ki je sodeloval na pevskih vajah, je skladatelj in dirigent Patrick Quaggiato. Združena skupina igralcev in pevcev izvaja v živo vse zborovske utrinke. Z njimi na odru sooblikuje glasbeni del predstave tudi violončelistka Andrejka Možina. Besedilo je prevedel Darko Čuden. Scenograf je Marko Japelj, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, oblikovalec svetlobe je David Orešič.

Realizacijo velikopoteznega projekta je omogočila podpora Fundacije CRTrieste, ki vsako leto spremlja začetek sezone SSG z mecenskim zagonom.

Slovensko stalno gledališče / Mestno gledališče Ptuj/ Glasbena matica

Sezona 2023/24

Kay Pollak, KAKOR V NEBESIH

Prevajalec Darko Čuden

 

Režiser Samo M.Strelec

 

Asistent režije Dejan Pevčević

Scenograf Marko Japelj

Kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov

Glasbeni vodja Patrick Quaggiato

Oblikovalec svetlobe David Orešič

 

IGRAJO

Daniel Dareus……… Jure Ivanušič

Lena……… Tina Gunzek

Arne………Primož Forte

Stig………Romeo Grebenšek

Inger………Nikla Petruška Panizon

Gabriella……… Mirel Knez

Conny………Franko Korošec

Holmfrid………Gregor Geč

Siv………Vesna Maria Maher

Ture………Danijel Malalan

Florence………Elena Husu

Erik………Dejan Pevčević

 

violončelistka ………Andrejka Možina

 

zboristi: Julija Cante, Martina Feri, Marco Ghersetich, Thomas Grill, Claudia Sedmach, Beatrice Zonta, Cecilia Zoratti

 

posneti glasovi – odrasli: Ana Facchini (Loredana), Primož Forte (zdravnik), Barbara Gropajc (mama), Jure Ivanušič (Daniel Dareus), Mirel Knez (medicinska sestra), Tjaša Kogej (novinarka), Danijel Malalan (agent), Janko Petrovec (napovedovalec), Dejan Pevčević (letališko osebje)/ otroci: Ivan N. Carli, Florian Lior Grebenšek, Lan Grebenšek, Vito Korošec

violina na posnetku: Maja Kastratovik (avtorica), Kristina Fale (violinistka)

režija, snemanje in montaža posnetkov: Dejan Pevčević

foto: Luca Quaia