UTRINKI Z OSREDNJE OBČINSKE PRIREDITVE OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Sreda, 03.01.2024

26. decembra je na Sv. Jakobu potekala tradicionalna občinska prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti


Gora slovenske ljubezni
slovesnost ob Dnevu samostojnosti in enotnosti

Gora slovenske ljubezni

slovesnost ob Dnevu samostojnosti in enotnosti

Slavnostni govornik: dr. Valentin Inzko, diplomat in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, prisotne je nagovoril tudi župan Občine Medvode, Nejc Smole. V kulturnem programu, ki je  potekal pod naslovom "Gora slovenske ljubezni" so sodelovali Škofjeloški oktet, Robert Malovrh, Anica Horvat, Maša Demšar in Dane Jemc ter Nataša Predalič.

Soorganizatorji: Organizacijski odbor Sv. Jakob 1990, Občina Medvode, JZ Sotočje Medvode in Televizija Medvode.

'V nedeljo, 23. decembra 1990, na plebiscitni večer, se je skupina stalnih obiskovalcev, lahko bi rekli, oboževalcev cerkvice Sv. Jakoba nad Medvodami odločila, da rezultate plebiscita, te zgodovinske priložnosti Slovencev, dočaka na tem dominantnem hribu s prekrasnim razgledom daleč naokrog. Ko se je razvedelo, da se jim utegne pridružiti tudi Vlada republike Slovenije s predsednikom, se je število čakajočih povečalo v pravo množico. Bilo je zelo slabo vreme. Naletaval je sneg z vetrom, pota so bila ledena, blatna, spolzka. Del množice se je umaknil v notranjost cerkve, prepeval božične in domoljubne pesmi ter molil za uspeh glasovanja. Malo čez polnoč so dočakali pričakovano. Hkrati smo po radiu izvedeli neuradne rezultate in razigranim ljudem so se naravnost iz Cankarjevega doma pridružili predsednik vlade g. Lojze Peterle z več ministri. Navdušenje je doseglo vrhunec. Sledili so pozdravi s cvetjem, spontano prepevanje, govora g. Peterleta in g. Pučnika. Zunanji minister g. Rupel je z visoko dvignjeno roko pokazal, kakšen naj bi bil pravi potni list Republike Slovenije. Bil je to nepozaben vrhunec dneva, poln pričakovanj, ponosa, zanosa in domoljubja. Že na ta večer so si prisotni polni navdušenja obljubili, da bodo v spomin na ta dogodek vsako leto na ta dan organizirali spominska srečanja. Naslednje leto je 26. 12. postal državni praznik: dan samostojnosti. Vsako leto na Štefanovo se praznovanje prične ob šestih zvečer z mašo za domovino. Pomaši se zberemo na osvetljenem prostoru pred cerkvijo po zapeti Zdravljici se začne kulturni program, ki je prepleten z govori.

Pomenljivo je, da se udeležujejo tega srečanja predstavniki vseh političnih usmeritev in prepričanj, tako iz Slovenije, kot tudi zamejstva, najbolj redni udeleženci prihajajo iz Števarjana v Italiji. To je posledica tega, da je koncept organizacije postavljen nad dnevno politiko, v smer dialoga, povezovanja in sodelovanja vseh ljudi dobre volje.' Iztok Pipan

FOTO: Iztok Pipan