3. Memorial Henrika Sečnika

Nedelja, 29.03.2015 ob 10:00
Hraše
napovednik image

Društvo športnih psov Slovenije in Turistično društvo Hraše vas vabita na 3. Memorial Henrika Sečnika, ki bo potekal 29. marca 2015 v Hrašah pri Smledniku od 10.00 ure naprej. Na prireditvi, kjer bodo tekmovalci tekmovali v cancrossu, bikejoringu, skiroju in mogoče vozičkih (odvisno koliko prijav bo), pričakujemo čez 50 tekmovalcev iz Slovenje, Avstrije, Italije in mogoče še kje. Poleg tekmovanja organiziramo tudi tek s kužki, ki ni tekmovalne narave, temveč spodbujamo ljudi od otrok do pozne odraslosti, da so aktivni s svojimi najboljšimi štirinožnimi prijatelji. Tudi v tej kategoriji pričakujemo vsaj 50 tekmovalnih parov (kuža in človek).
Veselilo bi nas, da  bi nas predstavili v svojem mediju. V kolikor Vas zanima več,  smo na voljo za intervjuje ali predstavitev. Naša kontaktna oseba je Anže Kogovšek, dosegljiv na tel. št. 041/294-053 in preko e-maila:
akogovsekster@gmail.com  Vabimo Vas, da aktivno preživite svoj čas v družbi svojih prijateljev, da s pozitivno energijo in odnosom do narave in spoštovanjem narave pripomoremo, k boljši Sloveniji in lepšim odnosom.
Društvo športnih psov Slovenije s pomočjo Turističnega društva Hraše prireditev organizira že 3. leto zapored. Prireditev organiziramo v spomin na Henrika Sečnika, ki je prezgodaj preminil. Njemu v spomin se je precej naših članov podalo v ta prečudovit šport, kjer si bližje naravi, ki jo dandanšnji ritem življenja prevečkrat izpušča iz vsakdana; šport, pri katerem je pomembna medsebojna povezanost, sinhronost in skupni cilj človeka in psa.
Današnji vsakodnevni tempo življenja, ko skušamo doseči uspešnost in učinkovitost nas  izčrpa, zato si je potrebno nabrati nove energije. Ni lepšega, da to storiš s svojim najboljšim prijateljem  in si z njim pretegneš “krake”, doživiš adrenalin hitrosti ter v harmoniji pretečeš ali prevoziš nekaj kilometrov v neokrnjeni naravi. Proč od betonskih džungel, preč od telefonov in drugih elektronskih medijev. Naš tandem tvori vprego in s tem se vrnemo nazaj, ko ni bilo avtomobilov, ampak so bile le vprege, in mi smo si izbrali pasje vprege. A vprega je vprega, zato smo tudi dobili največ posluha za pripravo proge v okolici, kjer poznajo konjske vprege in pri pripravi memoriala Henrika Sečnika čudovito sodelujemo s Turističnim društvom Hraše, ki so sodelovali tudi pri pripravi Evropskega prvenstva polarnih pasem v vleki novembra 2011 leta, katerega glavni motor je bil ravno Henrik. Tudi člani Turističnega društva Hraše ga imajo v lepem spominu, saj je bil človek, ki je vse delal s srcem in tako je tudi tekmoval. Naše društvo si je ta moto vzelo za svojega in zato delamo s srcem v spomin na Henrika ter s tem ljudem približamo ta prečudovit šport, kako lahko koristno preživijo svoj čas s svojim najboljšim prijateljem. Spodbujamo tudi mlade, da pričnejo uživati s kužki, in so aktivni. Prav zato je na memorialu disciplina Tek s kužki, ki je krajša in ne tekmovalna namenjena mladim, najmlajšim in tistim, ki še niso v vrhunski formi.  Vsak udeleženec te discipline se lahko pomeri sam s svojim kužkom, kako jima gre, kako sodelujeta, ko je okoli njiju še druga družba in seveda, da sta v cilju ponosna nase, ker sta premagala progo. Za tek s kužki ni potrebno plačati nobene prijavnine, potrebno pa se je prijaviti, saj je prav tako potreben veterinarski pregled psa ali ima vsa cepljenja, čip in ali je zdrav. To je pogoj vseh tekmovalnih in ne tekmovalnih udeležb.
Letos imamo kar dva generalna sponzorja, ki sta zagotovila nagrade za prva tri mesta in sicer ARAS in ALER.  Poleg njiju nam pomagajo tekmovalce in otroke osrečiti tudi: Qlzoo, Pasji piškotki, Lidl, Simi, Mladinska knjiga, Semina, Merit Internacional, EnaA.com, Tosama in Mule Bar.
Več o Društvu športnih psov Slovenije si lahko ogledate in preberete na naši spletni strani:
http://www.dsp-slovenije.eu/ ali pa nas poiščete na Facebooku kot Društvo Športnih Psov Slovenije - DŠPS. Dosegljivi pa smo na elektronskem naslovu: info@dsp-slovenije.eu
Naj vam še predstavimo tudi posamezne discipline vlečnega športa, kjer se v sodelovanju in sožitju povežeta pes ter človek, pri tem pa uživata med gibanjem po naravi.
Vlečne discipline,  s katerimi se društvo ukvarja se ločijo na letne in zimske. V zimskem času se pes in človek povežeta v skijoring – to je disciplina, kjer človek teče na tekaških smučeh in ga vleče pes, pulka- tudi tu je človek na tekaških smučeh in pred seboj ima posebne pulka sani, pes ali psi pa ga vlečejo. Nato pa je še disciplina mushing, ki je najbolj atraktivna in poznana, kjer več psov vleče sani. Človek stoji na saneh in usmerja pse ter jim s svojo aktivnostjo pomaga.
Ko sneg skopni pa pridejo na vrsto letne discipline tako imenovane dryland, ki so: Canicross – človek teče s pomočjo psa, ki človeka vleče; Bikejoring- je disciplina,  kjer je  človek na  kolesu, pes pa ga vleče; vse bolj priljubljen Scooter, kjer je človek na posebnem skiroju in ga pes vleče; Vozički so tisti, ki v sezoni brez snega nadomestijo sani in se ločijo na več vrst, saj poznamo tako 3,  4 kolesne vozičke, ki se ločijo tudi glede na število psov (2,3,4,6 in več), ki vlečejo. To so klasični vlečni športi, daljša proga od 20 km naprej pa se imenuje trekking, to je orientacijsko tekmovanje. V lanskem letu je bila uvrščena v  Slovensko treking ligo kot dogtrekk.