Odprtje razstave Anje Matko

Petek, 06.05.2016 ob 20:00
Klub Jedro
napovednik image

Anja Matko je umetnica, fotografinja in oblikovalka nakita. Diplomirala je na Naravoslovno-tehniški fakulteti, smer Grafična in medijska tehnika. S fotografijo se je začela bolj resno ukvarjati leta 2011 in sicer s koncertno fotografijo. Leta 2013 je začela projekt 365 dni avtoportretov, kjer se je njena fotografska pot usmerila bolj k umetniški in kreativni fotografiji s surrealistično tematiko.

Inspiracijo za svoje fotografije črpa iz najljubših zgodb, filmov, življenjskih situacij, občutkov, čustev... S fotografijami pripoveduje zgodbe in želi gledalca vzpodbuditi k temu, da se v zgodbo poglobi, o njej razmišlja in se v njej mogoče tudi najde. V fotografiranju avtoportretov uživa in pri tem svoje misli, frustracije in odvečno energijo na kreativen način pretvarja v nove zgodbe. 

S svojimi fotografijami je Anja požela že kar nekaj uspehov. Njene fotografije so objavljene v spletni galeriji 1x.com, kjer so objavljene samo fotografije najvišje kakovosti. V tej skupnosti je njena božična fotografija "Dear Santa..." dosegla 1. mesto v decembrski temi "Veseli prazniki", kjer je bil gostujoči sodnik odličen fotograf John Wilhelm. 

Fotografija "Serenity" je dosegla 2. mesto slovenske nacionalne nagrade tekmovanja Sony World Photography Awards 2016 in bo v digitalni obliki del istoimenske razstave v Londonu!

Dve njeni fotografiji krasita naslovnice knjig, in sicer nemško izdajo trilerja Blutgeil avtorja Bryana Smitha in zbirko zgodb First Communions avtorja Geoffreya Girarda.

Sodelovala je tudi v natečaju Trierenberg Super circut & Special Themes Circut , kjer je njena fotografija objavljena v njihovem posebnem katalogu Special Themes Circut 2015.

Posebno fotografiranje je imela s slovensko pevko in igralko Kajo Pečnik za njen singel Forever Mine. 

Do sedaj je imela Anja že dve samostojni razstavi v Ljubljani z njeno izbrano kolekcijo fotografij iz projekta 365. Njena fotografija "Marionette" pa je bila del razstave Forex Volume 2 v Artmeet galeriji v Milanu v Italiji. 

Kot že na začetku omenjeno, fotografiranje ni njena edina strast. Oblikuje in izdeluje tudi svoj nakit iz aluminija, basovskih strun in umetnega usnja pod imenom Neon Angel.

Njena dela si lahko ogledate na spletni strani www.anjamatko.com in na Facebook straneh pod imenom /anjamatkophotography in /NeonAngelDesign.