Klape v Medvodah

Sobota, 10.12.2016 ob 20:00
Športna dvorana Medvode
napovednik image

Veseli december v Medvodah
Veliki koncert najboljših dalmatinskih klap

Ljubitelji klapske pesmi bodo decembra priča večeru dalmatinskih klap v soboto, 10.12.2016, v Športni dvorani Medvode, ko bodo klape ponovno dokazale kako čarobne so klapske pesmi.

- KLAPA MASLINA
- KLAPA KAMPANEL
- KLAPA MAROF
- KLAPA IL DIVJI
- ŽENSKA KLAPA KUMPANIJA FRITULE

POSEBNI GOST: legendarni ZDRAVKO ŠKENDER

Beseda "klapa" pomeni skupino ljudi, ki je povezana na podlagi enakih interesov, predvsem prijateljsko. Beseda KLAPA se je pojavila v prejšnjem stoletju, ko je bila razvita trgovina med Trstom in jadransko obalo. Danes v Dalmaciji čutijo to besedo kot svojo lastno in je sinonim za vokalno-glasbeni folklorni pojav tega geografskega območja. Kot folklorni pojav se je klapa pojavila v 2. in 3. četrtini 19. stoletja, v skladu s tem pa se pojavilo tudi določeno število pevcev, ki pojejo ljudske pesmi, praviloma z enim prvim tenorjem.

Pojem dalmatinske pesmi se pojavil kasneje. Pogosto se uporablja leto 1967, ko je bil v Omišu ustanovljen festival dalmatinskih klap. Te ljudske pesmi so bile predvsem enakozvočne in z lahkoto prepoznavne melodije, največkrat z ljubezensko vsebino. Pesmi so optimistične, šaljive, duhovne, sentimentalne in pogosto spontane. Največkrat se pojejo v treh ali štirih glasovi, najbolj prepoznavna značilnost pa je, da se pesmi pojejo a cappella. Vendar pa se je ta bistvena značilnost teh pesmi v današnjem času malo spremenila – pesmi zaživijo ob spremljavi kitar, mandolin in celo harmonike. V klapah pojejo moški, zadnje čase pa se pojavljajo tudi ženske klape. Število pevcev v klapah ni omejeno, vendar je pevcev običajno 5 do 10.

S čudovitimi pesmimi bodo klape popestrile uvod v praznični december.

ZDRAVKO ŠKENDER

https://www.youtube.com/watch?v=0lioXPzRIxk
https://www.youtube.com/watch?v=cBrmA09km28
https://www.youtube.com/watch?v=2qny41L_OVI

Predprodaja vstopnic:
TIC MEDVODE, od ponedeljka do petka, od 8. do 12. in od 13. do 16. ure.
T: 01 36 14 346 ali 041 378 050
E: turizem@medvode.info